Först några allmänna kommentarer. Tiderna är ungefärliga och beror på kakornas storlek/tjocklek, ugnen samt hur hårt du vill ha dem gräddade. Är du riktigt ambitiös provgräddar du en kaka. Använd alltid bakplåtspapper eller motsvarande. Ta gärna fram vågen. I de gamla recepten motsvarar 1 dl vetemjöl 50 gram, numera räknar man med 60 gram.

Sandkakor

(Läckra Rumford-finesser)
Kallas även för Ökensand.

Antal: 35-40 stycken

Ugnstemperatur: 175 ºC

Gräddningstid: 15 min

150 gram smör

185 gram strösocker (2 dl)

190 gram vetemjöl (cirka 3 dl)

1 tsk bakpulver

1-2 tsk vaniljsocker (gärna äkta)

Bryn smöret gyllenbrunt i en kastrull, gärna teflonbeläggning. Rör om under tiden och var uppmärksam, eftersom det går snabbt på slutet. Låt kallna. Rör sedan ner socker i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda ner i smörsockerblandningen.

Rulla små bollar och grädda ljusbruna.

Rågkäx

(Modern bakning, Marabou)

Antal: 25-30 stycken

Ugnstemperatur: 200 ºC

Gräddningstid: 15-20 minuter

75 gram smör

100 gram rågmjöl (cirka 1,75 dl)

100 gram vetemjöl (cirka 1,75 dl)

1 tsk bakpulver

1–2 tsk strösocker

0,5 tsk salt

1 dl mjölk

Smält smöret, låt svalna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i smör och mjölk
. Låt degen vila svalt en stund.

Kavla ut en rektangel på mjölat bakbord, 3 mm i tjocklek. Sporra ut 4 cm breda band som du sedan sporrar till rutertecken eller trianglar.

Grädda tills kexen är gyllenbruna.

Mandel- och kanellöv

(Modern bakning, Marabou)
Det går att byta ut vaniljsockret mot andra smaktillsatser, till exempel rivna citronskal.

Antal: cirka 70 stycken

Ugnstemperatur: 200 ºC

Gräddningstid: cirka 8 minuter

375 gram vetemjöl (drygt 6 dl)

0,5 tsk bakpulver

50-75 gram strösocker (0,6-0,8 dl)

200 gram smör

0,5-1 ägg

2 tsk vaniljsocker (gärna äkta)

Garnering: hackad oskållad mandel och pärlsocker eller kanel blandat med strösocker.

Blanda alla torra ingredienser på ett bakbord. Finfördela smöret först med en kniv, sedan med fingrarna. ”Slå sönder” ägget med en gaffel i ett glas och arbeta in lite i taget. Degen ska gå ihop och inte falla sönder. Låt vila svalt en stund.

Kavla ut degen på mjölat bakbord till ungefär 2 mm i tjocklek. Ta ut kakor med mått. Pensla med ägg och vänd i mandel och socker eller kanelsocker. Strö gärna på extra kanelsocker när kakorna ligger på plåten.

Grädda tills kakorna fått lite färg.

Havreflarn

(Det är roligt att baka, Marabou)

Antal: cirka 50 stycken

Ugnstemperatur: 175 ºC

Gräddningstid: 8-10 minuter

150 gram smör

3 dl havregryn

2 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 dl ljus sirap

0,5 dl grädde

Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör i smör, sirap och grädde. Klicka ut smeten (cirka 1 tsk) med ordenligt mellanrum på plåten, ungefär 9-12 stycken ryms per omgång. Grädda flarnen gyllenbruna. (I originalet gräddas flarnen svagt ljusbruna, så här blir de knäckigare. Men det är en smaksak förstås).

Dra av bakplåtspappret med flarnen från plåten och låt svalna en liten stund, så att de håller ihop men ändå går att forma. Böj över en flaska eller trästav. Eller låt dem förbli platta.

Chokladskorpor

(Hembakning, Mazetti)

Antal: cirka 45 stycken

Ugnstemperatur:
Gräddningstid: 10–12 minuter

100 gram sötmandel (cirka 1,5 dl)

60 gram smör

90 gram strösocker (1 dl)

1 ägg

165 gram vetemjöl (cirka 2,75 dl)

1 tsk bakpulver

2 rågade msk kakao

Skålla och torka mandeln (eller köp färdigskållad). ”Slå sönder” ägget i ett glas. Blanda mjölet, bakpulvret och kakaon ordentligt.

Rör smöret mjukt i en bunke. Sätt till socker och ägg lite i taget. Tillsätt mjölblandningen och mandlarna. Rulla degen till två 4 cm breda och 1,5 cm höga stänger (ska vara jämntjocka).

Grädda. Ta ut och låt svalna och skär i centimetertjocka skivor med en riktigt vass kniv.

Citronbollar

(Hembakning, Mazetti)

Här har vi fördubblat mängden citronskal och även haft i lite citronsaft i degen.

Antal: cirka 50 stycken

Ugnstemperatur: 200 ºC

Gräddningstid: 10-12 minuter

100 gram smör

2 ägg

100 gram strösocker (drygt 1 dl)

Rivet skal av två citroner

Saften av en halv citron

325 gram vetemjöl (knappt 5,5 dl)

1 tsk bakpulver

Pärlsocker

Rör smöret mjukt och smidigt. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i smöret i omgångar. Ha i citronskalet och saften. Blanda mjöl och bakpulver och arbeta ihop alla ingredienser till en deg. Forma små bollar och vänd i pärlsocker. Grädda tills kakorna är ljusgula.

Mandel-tebröd

(Läckra Rumford-finesser)

I originalreceptet mals mandeln två gånger, här nöjer vi oss med en. Blanda i bittermandlarna efterhand så att de blir helt malda. Peta bort eventuella större mandelbitar.

Antal: 25-30 stycken

Ugnstemperatur: 175-200 ºC

Gräddningstid: 10-15 minuter

150 gram sötmandel (cirka 2-2,5 dl)

8 bittermandlar

150 gram strösocker (drygt 1,5 dl)

1 tsk bakpulver

1-2 äggvitor

Röd och grön karamellfärg

Skålla mandeln (eller köp färdigskållad) och bittermandeln. Mal i mandelkvarn. Blanda med sockret och bakpulvret i en bunke. Sätt till lite äggvita i taget och arbeta degen kraftigt. Den ska bli smidig och kännas ungefär som blöt mandelmassa. Ska kunna spritsas.

Dela degen i två delar. Droppa försiktigt i karamellfärg och arbeta in. Spritsa ”rosor” med en ganska grov tyll. Grädda tills kakorna blivit torra på ytan och fått lite färg i kanterna.