En gång i månaden sammanträder kommunfullmäktige i Hudiksvall. Det var vid april månads möte som Åsa från Delsbo steg upp i talarstolen. Till vardags är hon undersköterska i hemtjänsten.

– Visst var jag lite nervös, men jag är inte så rädd för att prata inför folk.

Hon ställde åtta frågor, bland annat om löner. Men det var fråga fem som tog skruv. ”Varför får inte kommunanställd vårdpersonal arbetskläder och arbetsskor?” Hon beskrev hur hemtjänsten riskerar att lorta ner sina privata kläder på jobbet. Åsa hänvisade till hygienråd som föreskriver att vårdpersonalens arbetskläder ska kunna tvättas i 60 grader.

– Privata kläder tål sällan 60 grader. Vad tycker ni att vi ska ha på oss på jobbet? undrade Åsa.
Kommunstyrelsen beslöt att lägga in ett bidrag till arbetskläder i budgeten för 2006. De cirka tusen anställda inom hemtjänsten får 500 kronor per år i bidrag.

Efteråt har hon fått många positiva reaktioner. En annan arbetsgrupp gav henne till och med blommor.

– Jag har nog lite av ett rättspatos. Om något är galet då försöker jag ändra det. Oavsett om det gäller vårdtagare eller oss i personalen.

– Man pratar vid fikarummet om att det är sjukt att vi måste smutsa ner våra privata kläder.

Vilket tips vill du ge kommunalare som inte har fria arbetskläder?

– Finns det allmänhetens frågestund där de bor, så är det ett bra ställe att ta upp frågan. Min chef sa att ingen hade tänkt på att ta upp det där…

– Vi har diskuterat frågan förut, men det är klart att Åsas fråga bidrog. Det viktiga var också att vi nu hade ekonomiska möjligheter att genomföra det, säger kommunalrådet Sven-Åke Thoresen (s).