Träläktarna på idylliska Sannarps IP räckte inte till när landets bästa 16-åriga fotbollstjejer gjorde upp om vilket som är det bästa distriktet.
Tävlingen heter Cup Kommunal, och har anordnats i samarbete mellan Kommunal och Svenska Fotbollförbundet sedan 1991.

I år var finallagen Stockholm och Småland. Och det var huvudstadstjejerna som var favoriter, i alla fall enligt Marika Domanski Lyfors, en av de 1130 åskådarna. Hon var fram tills helt nyligen förbundskapten för damlandslaget.

– Cup Kommunal är jätteviktig, säger hon. Dels för distriktsverksamheten, och dels för tjejerna som får en riktig turnering.

Många är de stjärnor som inlett sin karriär i den här cupen. Djurgården/Älvsjös Victoria Svensson är en av dem.

På planen finns idag två andra Älvsjö-spelare. Men det är istället Småland som chocköppnar. Redan i den tredje minuten sätter Åsa Nylander 1-0, helt frispelad i straffområdet.

Efter målet tar Stockholm över mer och mer. Framförda av en kraftig medvind forcerar de fram på högerkanten och med en halvtimme spelad jublar halva läktaren. Förgäves. Skottet sitter i ribban. Men så – med två minuter kvar av första halvlek lyckas Stockholms och Hammarbys Louise Fors slita sig fri, och i paus är det kvitterat: 1-1.

– Louise har en riktig spetskompetens i sin vänsterfot, berömmer Marie Bengtsson, förbundskapten för flicklandslaget.

Andra halvlek startar på samma sätt som den första: med en småländsk chock. Den här gången är det Petronella Ekroth, som efter en tilltrasslad situation i straffområdet, på något sätt lyckas fösa bollen i mål. Hon får fart på den småländska delen av publiken som med flaggor och ramsar manar på.

Men det syns att det är Stockholm som är det bättre laget i den här finalen. På en elegant framspelning av Louise Fors sätter Mia Jalkerud 2-2-målet, i den 21:a minuten av andra halvlek.

Sedan kliver planens gigant fram och avgör matchen. Det är Brommapojkarnas långa Emma Lundh som först gör en grym soloprestation och ger Stockholm ledningen med 3-2. Sedan, med fem minuter kvar, trollar hon bort hela Smålands försvarslinje och sätter fyran. En rättvis seger och de strålande glada Cup Kommunal-mästarna firar med att spruta Pommac över varandra i äkta Formel 1-stil.

– Det var så skönt, jag var jättenervös, säger Emma Lundh, som utses till matchens spelare. Jag brukar aldrig vara nervös, men i natt hade jag svårt att sova, det blev bara fem timmar.

Och Ylva Thörn, själv en gång fruktad högerback i Åtvidaberg, berömmer tjejerna:

– Det är en strålande match, där Stockholm vinner på att de är mer
passningsskickliga.

Och förbundskapten Marie Bengtsson tror att vi idag har sett många av framtidens landslagsspelare. Så, kanske framtidens Hanna Ljungberg eller Josefine Öqvist heter Matilda Agné eller Nina Wilhelmsson. De första stegen tog de i Cup Kommunal.