Kommunalarbetaren har tidigare skrivit om det ökade våldet mot bussförarna. Enligt en rapport som Kommunal nyligen presenterade, tillsammans med lokförarnas fackförbund Seko, har 28 procent av trafikpersonalen blivit utsatt för hot, 12 procent för våld och 20 procent för rånförsök. Och det bara under det senaste året.

– Vi vill sätta press på ledande politiker, säger Kommunals Linnea Bergnéhr.

Facket vill bland annat införa fler övervakningskameror och få bort pengahanteringen från bussarna. Därför kommer man alltså nu i en gemensam aktion låta all kollektivtrafik stå stilla under två minuter.

Också arbetsgivarna är med på auktionen, om än i olika hög grad. En del stöder den passivt, medan andra, bland annat SL i Stockholm, har sagt att man vill vara mer aktiva.

I informationen till sektionerna och avdelningarna framhåller Kommunal att det är viktigt att resenärerna får information om varför stoppet sker.