Tillhör du dem som har ett hus eller lägenhet fullt med prylar? Från värdefulla ting till rent krimskrams. Omtänksamma vänner har skänkt presenter, släktingar har efterlämnat föremål att ärva. Saker dyker upp i ditt liv i stället för att du har gjort ett medvetet val att införskaffa dem. Lägg dessutom till ett och annat impulsköp av kläder som du egentligen inte vill ha och är för snål att slänga. Kanske hänger det till och med kläder kvar efter någon som inte bor hos dig längre. Till slut har din bostad blivit ett förvaringsmagasin, där andra lämpat av saker som de inte längre vill ha men inte förmår kasta.

Saker som vi älskar och uppskattar har en stark, livfull och glad energi kring sig. Röra och överflödiga saker tar död på livsenergin.

Att rensa ut gammalt skräp är ett sätt att arbeta med sig själv. Oftast håller vi känslomässigt fast vid saker, fast vi egentligen inte behöver dem. Ju längre du har kvar överflödiga prylar, desto mer påverkar de dig.

Det är lätt att sitta fast i det förflutna. Vem känner inte någon vars make eller maka har dött, men ändå inte ens gör sig av med hans eller hennes tillhörigheter.

Att befria sig från röra och onödiga saker är de bästa redskapen för att upptäcka och förverkliga det liv man vill ha. Olösta konflikter och känslor kommer upp till ytan.

Så resonerar Karen Kingston, som skrivit boken Rensa i röran med Feng shui.

Enligt Karin Kingston finns det fyra kategorier av röra:

1 Saker som du inte älskar och inte använder.

2 Saker som är misskötta eller oorganiserade.

3 För många saker på alltför liten yta.

4 Allting som är oavslutat.

Vi behåller ofta saker därför vi hoppas att vid ett senare tillfälle få användning för dem. Vem har inte tänkt: Någon gång kommer jag att gå ner i vikt och kan ha kjolen som nu stramar åt kring magen. Eller också tror vi att kläderna blir moderna igen. De flesta människor använder endast cirka 20 procent av sina kläder. Varför ska då resten hänga oanvända och ta upp utrymme i garderoben?

Alla föremål har en historia eller ett budskap. Känn efter om de berättar om en ljus framtid eller ett stagnerat förflutet.

När du ser dig omkring hemma, ser du då enbart saker du tycker om och behöver?

Släpp taget om den rädsla som gör att du håller fast vid saker när det är dags att göra sig av med dem. Tro inte till varje pris att dina barn vill ärva eller ha det som du sparar på, till exempel din mosters gamla kaffekoppar. Förmodligen vill de ha något modernare med dagens design och vem har förresten kafferep nu förtiden?

Det finns människor som har sålt det mesta av sitt bohag och satsar på reseupplevelser i stället. Några gör sig av med allt och börjar ett helt nytt liv, kanske någon annanstans.

Karen Kingston skriver att i en ny relation är det bästa om man kan bosätta sig på en ny plats. Speciellt där ingen har bott förut, där inte gamla minnen sitter i väggarna. Där kan man satsa på att bygga upp ett gemensamt hem.

För de flesta räcker det dock att stegvis se till att alla ytor i hemmet är behagliga för våra sinnen.

Det svåraste är att komma i gång att rensa bort det som är störande. Ett tips är: Tänk dig att du måste flytta i morgon och behöver slänga mer än en eller två fulla sopsäckar med saker.

Se på allt i ditt hem och fråga dig: Vad symboliserar det här för mig och hur påverkar det min sinnesstämning? Gå sedan till handling.

Det finns vissa skräpzoner. Här är några:

Källaren och vinden: Hur mycket har vi inte förpassat till källaren eller vinden, när vi lika gärna kunde ha gått med prylarna till grovsoprummet på en gång. Genom att röja upp på sin skräpiga vind kunde en kvinna förvandla den till en trivsam målarateljé i stället.

Hallen: Det behövs inte fem lager med ytterkläder och mängder av skor, när du kommer innanför dörren.

Hemmet ska vara en plats med väl placerade föremål som skapar en hemtrevlig atmosfär.

Här är andra tips:

Säg nej: Börja med att säga nej till ytterligare prylar. Om beskäftiga vänner ringer och vill skänka dig något, som de själva har tröttnat på, be att få fundera. Vill du verkligen ha den och den gåvan? Vill du att andras personlighet ska invadera ditt hem? Eller vill du skapa ett hem som stämmer överens med den du är?

Spara det bästa: Minska successivt på antalet saker och gamla minnen. Vem har inte sparat på gamla kärleksbrev och mängder av fotografier. Karen Kingston skriver: Spara det bästa och släng resten. Behåll bara det du älskar och som du förknippar med underbara känslor och upplevelser. Gör dig av med allt som du behåller av plikt eller skuldkänslor. Även presenter som du har fått och saker du har köpt men inte tycker om. Behåll gärna några minnessaker om de fortfarande har ett värde för dig, men förankra inte din energi i det förflutna. Omge dig med saker som överensstämmer med den person du är idag, föreslår Karen Kingston.

Böcker är som trogna vänner, men har du för många gamla böcker, hur får du då plats för de nya? Likadant med tidskrifter, artiklar och de enorma pappershögarna på skrivbordet. Sätt upp en rimlig tidsgräns och förblir högarna liggande, var så modig att du slänger dem.

En av våra reportrar, som tidigare arbetade på Kommunalarbetaren, hade alltid ett fullständigt tomt skrivbord, förutom dator, telefon, anteckningsblock och penna. Han skrev lysande artiklar, förmodligen för att han fokuserade på ett ämne i taget.

Laga eller släng: När saker är trasiga, bestäm dig för att laga dem eller gör dig av med dem. Brist på omsorg och respekt för ditt hem speglar brist på omsorg och respekt för dig själv.

Sätt en stjärna: Gå runt i hemmet och skriv ner vilka som är de röriga zonerna. Sätt en stjärna för de zoner som irriterar dig mest. Börja sedan att systematiskt gå igenom dem. Har du inte använt ett klädesplagg på ett eller två år, gör dig av med det. Gör dig av med annat som inte används: gammalmodig fritidsutrustning, leksaker, rostiga spadar, gamla musikkassetter, kokböcker, parfymer och annat.

Sätt en tidsgräns: Skaffa dig några pappkartonger eller sopsäckar för skräp som ska till soptippen och en kartong för det som behöver repareras. Sätt en tidsgräns för när sakerna ska vara reparerade. Andra kartonger kan packas med det som ska säljas, bytas, skänkas eller ges bort till någon organisation för välgörenhet.

Ibland ligger det rätt i tiden att sälja vissa saker till second hand affärer. Själv sålde jag tre par av min mosters gamla läderstövlar från 70-talet. De hade åter blivit moderna och jag fick 1 400 kronor för dem och kunde köpa ett par nya fina, svarta läderskor i stället.

Börja med en låda: Om det är svårt att komma i gång, börja med en byrålåda eller ett litet skåp i rum för rum. Ta upp varje sak i tur och ordning och besluta om du ska spara det eller göra dig av med det. Fortsätt sedan med sådant som garderober och sist med skrymmande möbler.

Även om läran om Feng shui kan låta lite främmande, finns det en rad praktiska anledningar att röja upp. Det tar dubbelt så lång tid att städa ett hem som är fullt av prylar. Det finns till och med de som skulle klara sig med en mindre lägenhet, om de inte hade skräprum fyllda med onödiga prylar. När du en gång dör ska du då överlämna allt ditt skräpkaos till dina barn att ta hand om?

Att rensa i röran handlar inte om pedanteri. Pedanter lär vara de som har svårast att släppa greppet om sina prylar.
Andra gör tvärtom. De släpper greppet totalt.

En kvinna behandlades illa av sin make. Hon började med att rensa upp bland alla sina prylar. En morgon när hon vaknade med sin man bredvid sig i sängen tänkte hon: Oj då, det är dags att rensa ut honom också. Sagt och gjort. Ett halvår senare mötte hon en ny man.