På Majgården är det dags för dagens tillsammansgrupp. Matsalsbordet får skjutas in mot väggen för att det ska bli plats åt alla. Vårsolens trevande ljus lyser upp innergården utanför fönstren och ur cd-spelaren strömmar lugn pianomusik. Tolv boende har samlats i Majgårdens tv-rum. Det är lite trångt, men det får gå.

Maud Freij och Gun-Britt Svensson från aktivitetsteamet leder aktiviteterna på Majgården. Maud håller i den inledande gymnastiken.

— Jag får hälsa alla välkomna idag, säger hon.

24 armar börjar sakta sträcka sig upp mot taket.

— Titta lite i taket och neeeed till golvet, inget fusk, peppar Maud.

När rörelserna är slut blir det bollkastning. Ibland hamnar bollar på villovägar, men Maud och Gun-Britt är snabbt där.
— Jag kan nog inte gå med i fotbollslandslaget, skojar Maud.

— Nej det kan du inte, svarar Hannes Andersson som nyss fyllt 86 år.

Aktivitetsteamet i Lidköping startade för fyra år sedan. Cecilia Larsson och Susanne Henningsson har varit med sen starten, de leder och planerar verksamheten. Målet är att erbjuda varierande aktiviteter på Lidköpings tio äldreboenden. Efter att ha jobbat i vården sen mitten på 80-talet kände de båda att det var spännande och utvecklande att få bygga upp en ny verksamhet.

— Det är jättekul att vi fått möjlighet till detta. Det är ju det här vi velat göra i alla år när man jobbat på avdelning, men tiden har inte räckt till. Nu kan vi ge dem som kommer all tid, säger Cecilia.

Förutom Cecilia och Susanne jobbar tolv personer i teamet. Det är personer som tidigare haft en fast anställning inom vård och omsorg, men av olika skäl inte längre klarar vårdjobbet. Problem med axlar, nacke, rygg, reumatism och fibromyalgi har på ett eller annat sätt satt stopp för ett fortsatt yrkesliv. Men genom aktivitetsteamet har de nu fått en möjlighet att komma tillbaka. Deras uppgift är att leda aktiviteterna ute på boendena, men också att fungera som resurspersoner på avdelningarna, då de hjälper till vid frukost och lunch.

Deras arbetstid varierar mellan tio och trettio timmar i veckan, resten av tiden utgår sjukbidrag eller sjukersättning. Maud Freij är mycket nöjd med sitt nya arbete i aktivitetsteamet. Ett olyckligt lyft för ett par år sedan satte stopp för fortsatt arbete i hemvården. Sedan tre år tillbaka jobbar hon tio timmar i veckan i aktivitetsteamet.

— Jag tycker det är jättebra. Det passar mig att jobba med gamla. Vi är kreativa, målar och trycker tavlor. Vi förgyller vardagen, vi ser att de gamla trivs och tycker det är roligt.

Kollegan Gun-Britt Svensson har arbetat som undersköterska sedan 1987, men blev sjukskriven för ett par år sedan. Att börja i aktivitetsteamet blev en ny chans att komma igen. Nu har hon jobbat tre år i teamet. Hennes arbetstid är sjutton timmar i veckan och hon stortrivs.

— Det här är jättebra. Jag är väldigt glad att jag blev omplacerad och fick komma ut och jobba, det känns som en förmån, säger hon.

Efter den inledande gymnastiken är det dags för dagens aktivitet: hattparad. Två blå lådor från Skara länsmuseum står på en rullvagn och ur dessa plockar Maud och Gun-Britt fram tidsenliga hattar från svunna tider. Plommonstop, sportkepsar, filthattar och mycket mer. Hattarna börjar vandra runt bordet, det provas och synas noggrant. Svartvita bilder följer med, så att hattarna sätts i ett historiskt sammanhang och minnen från förr blir än mer levande. Maud och Gun-Britt går runt bordet och berättar om bilderna, material och årtal.

— Har du provat en sån här hatt Ragnhild?, frågar Gun-Britt, nej just det du har ju lagt håret.

Hannes Andersson granskar ett plommonstop från sekelskiftet. Han flyttade till Majgården för ett år sedan och är alltid med på aktiviteterna. Hannes tycker att det skulle bli väldigt långsamt och tråkigt utan Maud och Gun-Britt:

— De är de finaste vi har. Det är så roligt när töserna kommer och skojar, säger han.

Efter drygt en timme börjar det bli dags att bryta upp.

–Tack så mycket för att ni kom idag allihopa, säger Maud.

Hattarna plockas ihop och kaffekopparna dukas undan. Dagens tillsammansgrupp på Majgården är slut för den här gången. 

Fotnot: Aktivitetsteamet ingår i budgeten för vård och omsorg i Lidköpings kommun. Kostnaden är 2,1 miljoner kronor, vilket motsvarar 0,5 procent av den totala budgeten för vård och omsorg.