Hej, Lisa! En av de största bovarna när det gäller övervikt bland barn och tonåringar är allt sockret i livsmedlen. Så börja med att ta bort allt ”synligt” socker, som godis, läsk, kakor, bullar, juice, fruktyoghurt och andra sötsaker. Socker är en kolhydrat som kommer snabbt ut i blodet. Den sätter fart på hormonet insulin, som bryter ned sockret. Äter man då mycket sött stiger alltså insulinhalten i blodet, blodsockret sjunker snabbt –och så är man snart sugen på något sött igen. Men insulin hämmar fettförbränningen, så det är därför vi ofta lägger på oss övervikt när vi äter för mycket socker.

Kolhydrater måste vi dock äta, eftersom de fungerar som kroppens bränsle. Precis som bensin för en bil. Men vi bör satsa på de ”långsamma” kolhydraterna, som finns i fullkornsprodukter (observera att det ibland tillsätts socker i dem också) som pasta och ris med fullkorn. Dessa kolhydrater bryts ner långsammare av kroppen, så att insulinet inte skjuts i höjden. Vid regelbundna måltider och motionsvanor åker inte blodsockret ”berg-och-dalbana”. Vi får en jämnare kurva och det sätter fart på fettförbränningen.

Du bör alltså äta regelbundet och även motionera, vilket är jätteviktigt. Börja med promenader och öka på sträcka och fart efterhand. Mellan en halv och en timme per dag ger garanterat jättefint resultat. Ta gärna med någon kompis! Motion sätter dessutom fart på vår ”lyckohormon,” som får oss att må bra. Kolla också gärna mina tidigare svar till Lev Bättre, där jag gjort detaljerade måltids- och motionsscheman!

Lycka till!