Sedan april 2003 pågår ett stort valideringsprojekt i Marks kommun. Målet är att 150 medarbetare inom vård och omsorg ska få formell behörighet.
Många som jobbar i omsorgen i kommunen hade ingen eller gammal utbildning, men lång arbetslivserfarenhet. Valideringen gör det möjligt för dem att få papper på sin verkliga kunskap, utan att behöva läsa in hela omvårdnadsprogrammet.

— Validering är inte utbildning, utan ett sätt att göra reell kunskap formell. Många har en taskig upplevelse av sin skoltid, därför håller vi till i puben. För att inte förstärka skolkänslan, säger Helena Carbe som är projektledare.

Hon förklarar att metoden bygger på diskussioner, intervjuer och tjänstgöring på en annan arbetsplats, med stöd av en utbildad processhandledare. I slutet av perioden valideras deltagarna mot omvårdnadsprogrammet. För att få godkänt räcker det med en muntlig avstämning, men för högre betyg krävs ett skriftligt prov. Efter avslutad validering går man tillbaka till sin ordinarie arbetsplats. Eventuella kunskapsluckor läser man in i efterhand på distans med IT-stöd, på fritiden.

Undersköterskan Kerstin Barrvik har deltagit i projektet.

— Det har varit jättebra. Många uppgifter gick ut på att sätta ord på saker jag redan kunde. Jag lärde mig tänka på ett annat sätt. Att diskutera varför man gör något. Och hur man gör det.

Kerstin Barrvik uppskattade speciellt att vara på en annan arbetsplats under en längre tid och få nya arbetskamrater och se nya arbetssätt. Inläsningen på fritiden tog däremot längre tid än hon trodde.

— Det är bra att ha ett papper på att jag är undersköterska, även om mitt arbete inte har förändrats. Det kan vara värdefullt om jag till exempel skulle söka en annan tjänst.

Projektet finansieras till häften av Marks kommun. Andra hälften kommer från ”HELA projektet” som är ett samarbete mellan Arbetsmiljöverket, Arbetslivsinstitutet, Arbetsmarknadsstyrelsen, Jämställdhetsombudsmannen och Svenska EFS-rådet. Framtagningen av valideringsmodellen har kommunen bekostat.