Ambulanssjuksköterskan Erik Nilsson är ordförande i Alarm som bildades under ett arbetsplatsmöte i Uppsala. Han beskriver Alarm som ett fristående fackförbund som ska organisera både ambulanssjukvårdare och ambulanssjuksköterskor. Organisationen har också anlitat en jurist och kontaktat ett försäkringsbolag.

– Det har varit missnöje med Kommunal och Vårdförbundet. Kommunal har fått kritik för att pensionsåldern för ambulanssjukvårdare i Uppsala ökade från 60 till 65 år. Kommunal har inte heller engagerat sig särskilt inför övergången till hälften sjuksköterskor i ambulanserna.
Medlemmarna i det nya förbundet kommer att ha ett hängavtal på Vårdförbundet och Kommunal, enligt Erik Nilsson.

Medlemmarna i det nya förbundet kommer att ha ett så kallat hängavtal på Vårdförbundet och Kommunal, enligt Erik Nilsson.

Eftersom Alarm inte är en kollektivavtalsslutande part kommer de som organisation inte kunna förhandla med arbetsgivaren i varken lokala eller centrala avtal. De delar av kollektivavtalen som handlar om allmänna anställningsvillkor och löner som Kommunal förhandlar om kan även medlemmarna i Alarm åtnjuta. Det gäller också dem som inte är fackligt anslutna. Medlemsförmåner som hemförsäkring kommer dock de som går ur Kommunal inte längre ha kvar, enligt ombudsmannen Håkan Lundstedt på Kommunal.

Kommunals arbetsplatsombud för ambulansen i Uppsala, Johan Bergström, tror att droppen för många medlemmar var frågan om lokaler. För att få lokaler att vila i mellan körningar nattetid gick personalen upp i arbetstid. Trots detta fick de inte de lokaler de blev lovade. Och ett visst missnöje bland ambulanssjukvårdarna kan man förstå anser Johan Bergström.

– Vi är undersköterskor i grunden men det glöms ändå bort varje gång undersköterskor prioriteras vid löneförhandlingar. Där finns ett missnöje, likaså med pensionsåldern. Och när vi inte fick vad vi blev lovade i lokalfrågan kände sig folk överkörda, säger han.

Själv säger han att han väljer att vara kvar i Kommunal därför att det vid förhandlingar med arbetsgivaren är avgörande att ha ett stort och tungt fackförbund bakom sig.

– De är fria att göra vad de vill men jag köper inte deras argument, säger Johan Bergström. Vi hade nyligen arbetsplatsmöte och 15 kommunalare slöt upp. Det var ett bra möte. Jag tror att många kommer att välja att stanna kvar när Kommunal ställer kravet på att det inte går att vara dubbelansluten.

Hittills har inga kommunalare begärt utträde ur förbundet och uppgiften om att 20 kommunalare har gått över till Alarm är inte säker, enligt Kommunals förste vice ordförande Lars-Åke Almqvist.

– Ingen har begärt utträde och jag ifrågasätter Erik Nilssons uppgifter. Den här organisationen har ingen chans att bli en stark facklig organisation. De kan inte heller skapa ekonomiska resurser för att kunna stödja medlemmarna, säger han.

Lars-Åke Almqvist beskriver Alarms ordförande Erik Nilssons påståenden om huruvida Kommunal har svikit ambulanssjukvårdarna i pensionsfrågan som osanna.

– När ambulansen gick över till Landstinget fick anställda som har varit anställda längre tid behålla sina pensioner. Och den uppgörelsen godkändes av medlemmarna. Tvärtom, vi reder ut de lokala problemen. De tillskriver oss saker och ting som inte är korrekt. Det är felaktig information och falsarier.

Att det har börjat dyka upp nya yrkesfackförbund kallar Lars-Åke Almqvist för en ”mediegrej” som beror på att de som bedriver kritik mot LO-facken får genomslag i medier. Det är en fortsättning på de negativa skriverierna i pressen om de fackliga företrädares förmåner, påpekar han. Dessutom är tidsandan sådan att människor känner sig maktlösa och känner osäkerhet. De vill vara med och påverka och väljer lite otåligt kortsiktiga lösningar, enligt Lars-Åke Almqvist.

Men vad är Kommunals ansvar i det som händer nu?

– Vi har ansvar oberoende av det som händer. Vår viktigaste utmaning är att ägna mer tid åt våra medlemmar. Vi har ägnat för mycket tid åt att umgås med arbetsgivare och på fackliga konferenser. Vi måste vända på det, skärpa oss och lyssna mer på vad medlemmar tycker om sin arbetssituation.