Bakom manifestationen stod Byggnads, Elektrikerförbundet, Fastighetsanställdas förbund, Målareförbundet, Seko och Skogs- och träfacket.

— Vi började fundera på en manifestation för kollektivavtalen när Reinfeldt uttalande sig om sänkta löner för byggnadsarbetare. Sedan dess har tanken växt hela tiden. Och efter att Vaxholm blev mer och mer infekterat och storpolitik kände vi att det blev allt viktigare, säger Hans Tilly ordförande i Byggnads.

Hans Tilly poängterar att kollektivavtal handlar om mycket mer än löner. Det gäller arbetsmiljö, organisation på arbetsplatsen, arbetstidsregler.

Det var en klar manlig dominans bland mötesdeltagarna. Bland alla blåkläder, självlysande västar och bygghjälmar syntes även röda ”Vi tar fajten”-jackor.

— Det här är kanonviktigt. Kollektivavtalen är grunden för arbetsrätten och alla medlemmars möjlighet att påverka, säger Ulrika Belin, ordförande för Kommunals sektion 10 i Falun.

Innan avmarschen mot Mynttorget slog Wanja Lundby-Wedin fast att på den svenska arbetsmarknaden gäller svenska kollektivavtal och de gäller för alla.

På Mynttorget talade medlemmar ur de arrangerade förbunden om sin syn på trygghet och kollektivavtalen. Att ingen ska behöva sälja sig billigt, oavsett varifrån man kommer. Att ingen ska ”tafsa på kollektivavtalen.”

Arbetslivsminister Hans Karlsson avslutade med att tala om moderaternas löntagarvänliga fasad och sa att det bara är ett sätt att försöka ta makten. Och att borgerligheten bäddar för ett systemskifte på arbetsmarknaden.

— Moderaternas politik kommer att pressa människor att ta jobb under avtalsenlig lön, till dåliga villkor. Det leder till sänkta löner på stora delar av arbetsmarknaden. Därmed blir det mindre pengar till vår gemensamma välfärd.