Stormen i januari gjorde att Inga-Lill Lorentzon och Marie Nilsson inte kunde ta sig till sitt arbete på äldreboendet Malmagården i Hyltebruk. Efter att ha suttit fast i bilkö i tre timmar uppmanade SOS-alarm dem att vända om. Under tiden och långt in på natten försökte de utan framgång ta kontakt med sin chef och sina arbetskamrater.

På ett senare möte med socialchefen, Kommunal och föreståndaren för äldreboendet fick de reda på att de inte skulle få ersättning för förlorad arbetsinkomst.

— Vi fick veta att det inte fanns några försäkringar som täckte det här. Och facket sa att det är var och ens ansvar att ta sig till arbetet. Det kändes som ett slag i ansiktet, när vi verkligen hade försökt ställa upp, säger Marie Nilsson.

Marie Nilsson berättar också att hon redan står på 10 timmar minus på senaste lönebeskedet, utan att hon har godkänt det.

Lena Östblom, personalchef i Hylte kommun, förklarar hur man har resonerat kring stormen.

— Vi har tillämpat avtalet som gäller och det ger egentligen ingen möjlighet till att vi betalar ut ersättning. Att ta sig till jobbet är den enskildes ansvar, men det är klart att vi måste vara generösa mot personerna som är drabbade. Och göra vad vi kan för att stötta dem. Därför beviljar vi semester, komp och tjänstledighet utan lön. Men vi ger också möjligheten för dem så önskar att arbeta igen tiden de har förlorat, så att de inte ska tvingas till löneavdrag.

Att kommunen redan har dragit komptimmar beror, enligt Lena Östblom, på att arbetstagarna skulle slippa löneavdrag och i efterhand kunna bestämma hur de vill göra. Sammanlagt berörs 14 personer.

Doris Wolter är sektionsordförande för Kommunal i Hyltebruk. Hon har förståelse för att medlemmarna känner sig besvikna, men säger att hon varit tvungen att upplysa om den enskildes skyldighet att ta sig till jobbet.

— Jag har bara kunnat informera om vad avtalet säger: att där har vi ingen möjlighet, men att vi naturligtvis försöker påverka arbetsgivaren att ta kostnaden. Men det har vi inte lyckats med.

I grannkommunen Gislaved har man gjort annorlunda. Där har personalen fått lön för upp till två dagar om man inte lyckades ta sig till jobbet. Det rör sig om cirka 30 personer.

— Det här var en extraordinär situation och då ska man inte sitta och peta, säger socialchefen Gunnel Lundgren.