– I fortsättningen ska vi, i allt vi gör, ha en klass- och könsanalys, sa Wanja Lundby-Wedin i ett seminarium om hur regeringens arbete för jämställdhet och det fackliga arbetet kan komplettera varandra.

Klasstillhörigheten kan inte ensam förklara att människors villkor är så olika. Samtidigt som kvinnornas position i arbetslivet inte är politiskt neutrala, den politiska uppdelningen mellan höger och vänster gäller fullt ut även när feminismen påtalas, påpekade Wanja Lundby-Wedin.

– Högerns kvinnor har sällan pratat om arbetarklassens kvinnor och arbetarklassens invandrade kvinnor.

Utgångspunkten för facklig feminism är med andra ord att både klasstillhörighet och kön spelar roll i olika former av underordningar. En förändring i arbetslivet och familjelivet skulle därför öka förutsättningarna för jämställdhet. LO-ordföranden nämnde fyra olika områden som viktiga.

– Facklig feminism handlar konkret om lönerna och hur kvinnors arbete värderas. Likaså rätten till arbete och trygga anställningar istället för deltider och visstidsanställningar.

En annan viktig fråga är delad föräldraledighet där kvinnor och män ges samma möjlighet att säga ”jag vill vara med mitt barn”. Kvinnor kommer då att bli mindre sårbara på arbetsmarknaden.

– Det finns skäl till att vara nöjd med hur långt vi har kommit med jämställdhet utifrån ett manligt perspektiv. Men samtidigt ser vi förfärligt många exempel på manlig överordning. Våld mot kvinnor, sexualiserade offentliga rum som objektifierar kvinnor. Sedan har vi de ojämlika lönerna, sa jämställdhetsminister Jens Orback som också deltog i seminariet.

Han pekade på de av regeringen tillsatta tio miljarder till landets kommuner som ett sätt att minska löneskillnaderna. Jens Orback berättade också om ett möte han ska ha om mäns ansvar i mitten på mars.

– Representanter från de manligt dominerade fackförbunden, manliga nätverk och idrottsrörelsen är inbjudna. Om vi ska gå vidare så behövs män och att män lyssnar på andra män.
Om planerna på ett feministisk parti sa Orback:

– Det skramlar mycket när det inte är något i tunnan. Inom socialdemokratin finns feministisk jämställdhetspolitik från det att barnen avlas till pensionen.

De viktigaste frågorna är att avsätta pengar till vård, skola, omsorg och arbeta mot våldet mot kvinnorna och rätten till heltid, påpekade Jens Orback. Varpå Wanja Lunby-Wedin påminde honom om att just kvinnors arbetsliv alltid har av socialdemokratin tidigare betraktats som en fråga för LO.

– Lägg inte ansvaret på de fackliga organisationerna igen utan skapa istället utrymme för löneutveckling för kvinnorna. Det kan socialdemokratin som regering och ordförande för Sveriges kommuner och landsting, sa Wanja Lundby-Wedin.

Hon berättade att ett feministiskt parti skulle kunna vara ett hot mot de mindre partierna Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
– Ett feministiskt parti skulle ta röster främst från partier i vänsterkanten. Då kan väntespartiet och miljöpartiet kan hamna under fyra procentsspärren och socialdemokraterna förlora samarbetspartier.

Men ska kvinnor beläggas med den sortens ansvar och lojalitetskrav?

– Ur det perspektivet är det sant att ett feministiskt parti inte kan hållas ansvarig för att partier kanske åker ur riksdagen. Men politiken är organiserad på så sätt att om vänsterpartiet och miljöpartiet åker ut kommer socialdemokratin förlora sina samarbetspartier.