Förra årets LO-kongress beslutade att alla gymnasieelever i Sverige ska få besök av facket. Under 2005 är målet att informera 140 000 elever, men ambitionen är att ska alla elever nås inom fyra år.

Tidigare har det mest varit de yrkesförberedande programmen som fått besök, nu ska även ungdomarna på de teoretiska utbildningarna få träffa facket.

Informationen skiljer sig mellan de olika årskurserna. I ettan ligger fokus på extra- och sommarjobb, i tvåan på kollektivavtal och lagar och i trean handlar det om att förbereda eleverna för yrkeslivet.

— Vi vill öka kunskapen om arbetslivet hos ungdomarna och ge dem information som de har nytta av. Samtidigt vill vi vända medlemsutvecklingen, säger Johan Ingelskog, ungdomsombudsman på LO
.
Han betonar dock att det är väldigt lite vikt på medlemsvärvning.

— Det är inget tvång, ingen massinskrivning. Eleverna i trean får en intresseanmälan, men självklart hjälper vi dem som kvalificerar sig för medlemskap i lägre årskurser, säger han.

Förbunden ansvarar för sina egna program. För Kommunals del handlar det om omvårdnads-, barn och fritids- och naturbruksprogrammen. LO-distrikten har hand om de teoretiska utbildningarna, men lånar in informatörer från förbunden. Distrikten har även huvudansvaret för utbildningen av informatörerna. Sammanlagt handlar det om cirka 600 personer.

— Min vision är de ska vara unga, helst under 30, förtroendevalda och komma från orten. Det är viktigt att krympa det mentala avståndet till facket, säger Johan Ingelskog.

Sista veckan i februari höll Stockholmsdistriktet en tvådagarskurs för blivande informatörer. Första dagen diskuterade man igenom materialet och faktainnehållet. Andra dagen gällde det att ta kontrollen över sin röst och sin kropp. Att kunna ta ett klassrum i besittning. Att övertyga.

Anna Lanner är bussförare i Botkyrka och en av Kommunals informatörer.

— Jag vill nå ut till ungdomar. Att de ska veta varför de ska vara med i facket. Att de ska lära sig om solidaritet och jämställdhet, säger hon.

Förutom att förmedla medlemskapets värde vill Anna att eleverna ska lära sig fackets checklista för sommarjobb: anställningsbevis, försäkringar, rätt ålder och rätt plats, skatt och jämkning, semesterersättning, lönebesked och arbetsintyg.

— Den innehåller allt du behöver hålla reda på inför sommarjobbet.