Men 1950-talet, den svenska hemmafru-epoken framför andra, lever kvar inom andra områden, som toppidrotten.  
När det gäller idrottskillar på proffsnivå är det nämligen närmast självklart att hustrun är ”hemma med barnen”. Det behöver inte ens finnas några barn.

Och omvärlden verkar inte ha några invändningar, det hörs inga gliringar om patriarkat och otidsenligt beroende när en ung, svensk kvinna struntar i utbildning och yrke för att flytta utomlands med någon som fått proffskontrakt.

”Vilket kap, Elin”, löd en rubrik när golfmiljardären Tiger Woods och svenska Elin Nordegren förlovade sig.  

När den i alla avseenden sjaskiga historien med tre NHL-ishockeyspelare och en 22-årig kvinna på ett hotellrum briserade i medierna, skrev en sportjournalist som följt ishockey i tjugo år om hur det blivit en vana för ishockeystjärnorna att ta för sig, av sex. Han skrev också hur pinsamt det var att se ”spelarfruarna” möta på flygplatsen, när alla andra visste att deras män hade tagit med sig en eller flera flickor till rummet, kvällen före.  
Anar inte fruarna något? undrade skribenten.

Ja, tänk om de gör det. Men hur lätt blir en skilsmässa för den som levt något decennium utomlands, utan jobb, utan egna pengar?

Man ska komma ihåg att det är helt omöjligt för kvinnor att ”ta för sig” på det sättet som rika, kända män gör.
För, ärligt, hur tolkas det om en ung man gifter sig med en låt säga tio år äldre kvinna, som blivit rik på sportprestationer — eller för all del på något annat?

Ja, då lär det knappast bli gulliga rubriker om årets bröllop. Snarare menande leenden, ett förhållande där hon är äldre, alldaglig och förmögen medan han är ung och utfattig är, i omvärldens ögon, mest pinsamt. Att mannen är ute efter hennes pengar anses uppenbart. Kvinnors makt och förmögenhet har ingen romantisk attraktionskraft.

Den feministiska debatten har mycket ogjort där. Att det fortfarande är relativt oproblematiskt att unga och kanske inte helt unga kvinnor hänger kring spelarhotell eller backstage vid rock-konserter och gör allt för att få, åtminstone en natt, med den som är känd och rik. En man skulle vara ointressant om han körde taxi eller jobbade på biblioteket.

Det talas mycket om vikten att bryta patriarkala strukturer och mönster.  

Men hur bryter man de ekonomisk-erotiska mönster som gör att omvärlden gratulerar och andra kvinnor avundas kvinnor som kapar åt sig en rik kändis? Medan en ung man som blir försörjd aldrig blir sedd som annat än en lycksökande gigolo.

MarieLouise Samuelsson, är frilansjournalist och bosatt i Stockholm.