Landstingen i Sverige har börjat lägga ut det mesta av sin service utom vården till privata företag. Så har skett i Östergötland och Värmlands landsting är på gång. Trenden är att landstinget ska ägna sig åt sjukvård. Allt annat kan skötas privat.

Trendordet idag är Facility Management. Där ingår allt från att sköta fastigheter, vaktmästeri, lager, transporter, växel, reception till städ- och matservice. Privata företag står i kö för att erbjuda sina tjänster.

Många känner sig kallade, till exempel det danska ISS, det franska Sodexho och det franska Dalkia. Nyligen förlorade Dalkia sitt kontrakt vid Norrtälje sjukhus. Det gick i stället till ett det finska YIT.

Paul Synnott, vd för Dalkia, säger att lägga ut offentlig service till privata företag är numera rumsrent, också i socialdemokratiska kommuner. Även LO anlitar Dalkia.

Ett annat företag är det tidigare Serco, som numera heter Synerco. Synerco sköter även simhallar och finns till och med i räddningstjänsten i Sverige, vid kärnkraftverket i Forsmark. I England sköter företaget också fängelser.

Inom fastighetsskötsel konkurrerar ABB och byggföretaget Bravida (där före detta BPA ingår).

Bygg- och anläggningsföretaget NCC erbjuder, via sitt företag Consess, även friskvård och hemnära tjänster.