Leif Persson, sektionsordförande för Swebus i Skåne, skräder inte orden. Han är heligt förbannad på s-politikerna i Skånetrafiken som har upphandlat.

Leif Persson har förgäves försökt få dem att skriva in som upphandlingsvillkor att den entreprenör som tar över trafik måste ta över all berörd personal som så önskar.

Detta villkor använder SL vid alla upphandlingar i Stockholm sedan mitten av 90-talet.

– I Skåne är den fackligt-politiska samverkan rena skämtet. Jag får bättre utbyte av att snacka med väggen än med s-politikerna. Det enda de bekymrar sig om är hur bussen ser ut.

Och att det är synd om arbetsgivaren om den skulle behöva ta över personal som inte är fullt frisk, säger Leif Persson.

Personalen vid Swebus får nu vänta till efter semestrarna innan de får besked om eventuellt fortsatt arbete. I september börjar de kallas till intervjuer hos Arriva. Då väntar bland annat hälsokontroller och körprov.

– Det är förnedrande att vi ska behöva utsättas för sådant efter att ha klarat av att köra buss i flera år. Vi är verkligen den nya tidens statare, säger Leif Persson.

Anställningsintervjuerna ska vara avklarade till 1 december då Arriva tar över trafiken.

Då väntas också resultatet av upphandlingen av regiontrafiken i Skåne. Även vid denna upphandling har Leif Persson förgäves försökt med kravet om anställningstrygghet.

– Vi ger oss inte. Jag tänker se till att Kommunals Skåneavdelning tar tag i denna fråga och att vi har detta med oss när frågor om facklig-politisk samverkan kommer på tal, säger han.

Leif Persson uppmanar samtidigt alla andra inom Kommunal över hela landet att göra samma sak.

– Vi ska inte vila en minut innan vi har fått in detta krav bland upphandlingsvillkoren. Då har vi vunnit en seger men inte förr, säger han.

Kommunalarbetaren har förgäves sökt ordföranden i Skånetrafiken, socialdemokraten Bo Nilsson, för en kommentar.