I Kommunalarbetaren nr 3 berättade vi om Chrisleine Axelsson i Linköping som blev smittad av MRSA — multiresistenta stafylokocker – i sitt arbete på ett äldreboende. Det var för ett år sedan som tester visade att hon var smittad. Sen dess har hon varit sjukskriven.

– Jag blev uppringd av chefen för äldreboendet i förra veckan. Hon bad mig komma dit dagen därpå, berättar Chrisleine Axelsson. När jag kom dit stack hon fram ett papper som jag skulle skriva på, ett papper där jag godkände att jag blev uppsagd. Jag vägrade, och sa att jag ville tala med facket, men det tyckte hon var onödigt.

Chrisleine kontaktade facket som inte accepterade uppsägningen. När företagets agerande kom ut i pressen backade företaget.

I ett pressmeddelande säger svensk Äldreomsorgs VD Bengt Marcusson nu att företaget har agerat förhastat, att varslet om uppsägning har dragits tillbaka och att företaget ska se över om det finns någon lämplig tjänst att erbjuda Chrisleine. Han säger vidare: ”Det är vi som har ansvaret för henne. Vi har aldrig haft för avsikt att hon ska behöva lida ekonomiskt.”

Men det är just vad Chrisleine har gjort.

– Jag vill få detta godkänt som arbetsskada. Hela mitt liv har förändrats. Jag kan inte gå till den vanliga mödravården, jag är orolig för hur det går med min baby som jag ska föda i sommar, och min ekonomi är körd i botten.