Alla vinrankor älskar sol och värme, som är förutsättningen för en stor och välsmakande skörd. Rankorna är självfertila, så det går bra att ha bara en planta. Men utbytet blir betydligt större om man har möjlighet att korsbefrukta plantorna.

Beskärningen är en viktig del av vindruvornas skötsel och görs på hösten, eftersom plantorna ”blöder” mycket. Beskär man nu eller senare rinner saven i strida floder och plantorna försvagas. Under sommarmånaderna underhåller man dem genom pincering av skotten strax ovanför druvklasen. Själva vinstocken brukar man låta vara ungefär en halv meter hög och därifrån släpper man sedan upp tre till fem skott. Dessa binder man lämpligen upp mot en spaljé eller uppspända trådar.

Mitt råd är alltså att du väntar med din ”stora” beskärning till i höst. Gör i stället en kraftigare urgallring när du pincerar under sommaren.