De accepterar nämligen inga direktiv uppifrån, utan att först prata med varandra och anhöriga.
För femte året i rad delade Demensförbundet och läkemedelsföretaget Jansen-Cilag ut priset till bästa omvårdnadsteam på Silviahemmet i Stockholm. I konkurrens med 63 andra sökande blev det i år personalen på Björkhagen som fick ta emot blommor och 50 000 kronor från Drottning Silvia.

-Vi som anhöriga och ni som personal vet hur tungt och svårt det här arbetet är. Ni arbetar på ett utomordentligt fint sätt, sade Drottningen vars mor led av demens.

Pengarna kommer först och främst att gå till tårtkalas på avdelningen. Men äran i sig betyder mycket för personalen.

– Det är otroligt hedrande att få uppmärksamhet för något vi gör varje dag. Det här stärker oss enormt i våran yrkesroll, säger Iréne Hansson undersköterska och pristagare.

Alla åtta anställda på Björkhagen har gått demensutbildning. De arbetar utifrån att de boende är vuxna individer som nu drabbats av demens. Inte som några som är dementa. De är också måna om kontakten med anhöriga, menar Iréne Hansson.

-Vi är som en stor familj. Anhöriga känner inte att de hälsar på sina nära, de ser boendet som sitt andra hem. Vill en anhörig koka kaffe eller lägga sig på soffan gör de det.

Övriga pristagare är Helene Sydner, Gunilla Gerhardsson, Rose-Marie Albertsson, Maria Ohlén, Veronica Tomasson, Parvin Moghaddam och Monica Egeryd.