Kommunals friskvårdskonsulent Beatrice Ahl delar med sig av sina bästa avslappningstips.

— I början när man ska slappna av är man ofta så stressad att man somnar. Därför är det bra att starta med fokus på en sak i taget, säger hon. Till exempel:

• Jonglera och gå på styltor. Koordinationsövningar som att rita en åtta i luften med pekfingret samtidigt som man ritar en cirkel med foten. Eller klappa med ena handen på bröstet och dra den andra upp och ner längs bröstet.

— Då kan man inte tänka på någonting annat. Det kopplar ihop kropp och själ, säger Beatrice Ahl.

• Ta ett varmt bad med levande ljus.

• Unna dig en spadag eller spahelg med exempelvis massage, bastu och bubbelpool.

• Köp en avslappningsskiva eller ett band. De finns på apoteket, nätet och i skivbutiker. Även när det gäller den här typen av avslappning är sortimentet brett. ”Med rätt att må bra”, ”Jag möter mig själv” och ”Avspänning” är tre exempel på avslappningsskivor som finns på Apoteket. De kostar 100 till 200 kronor.

En ny skiva som Kommunalarbetaren har lyssnat på är ”Vingar” av yogainstruktören Marianne Friskman. Den innehåller både kroppslig avslappning av spänn vänster hand-typen och en mer mental avslappning där man får koncentrera sig på en berättelse.

Med en smått förvånad röst tar Marianne Friskman med sig lyssnaren på en flygtur med en örn och en vandring i ett tempel. Den finns att köpa på www.vattumannen.se

• Lugn musik duger också bra, det behöver inte vara en avslappningsskiva.

Oavsett vilken form man väljer är det viktigt att lära sig slappna av varje dag. I början tar det längre tid, kanske en kvart. När man väl har lärt sig hur man gör, går det fortare, då kan det räcka med fem minuter för att komma ner i varv.