Fyra människor mördas i Oslo strax före jul. Tre av dem kommer från en rik familj och hela Oslos poliskår misstänker andra familjemedlemmar. Alla utom Hanne Wilhelmsen. Det fjärde offret verkar inte passa in och det intresserar givetvis henne.

Boken börjar bra med både spänning och äckel. Allt för fort övergår den i en långdragen skildring av hur den utbrände poliskommissarien ska klara julen.

Handlingen känns förutsägbar och hur ska det gå-känslan saknas helt. När man väl tar sig fram till det oförutsägbara slutet är man inte längre intresserad.

Bortom sanningen är Anne Holts sjunde, och förhoppningsvis sista, bok i serien om Hanne Wilhelmsen. Seriens första böcker var spännande men nu verkar personerna det handlar om ha fastnat i sina karaktärsdrag och slutat överraska. Vill man läsa Anne Holt ska man satsa på någon av hennes fristående böcker, till exempel Det som tillhör mig.

(Piratförlaget)