Släktet Sorbus, som ditt träd tillhör, är ett att av de mest omtyckta träden för mindre trädgårdar men också för gatu- och parkmiljö. De blir inte så stora och tål luftföroreningar och stark blåst bra.

Ditt träd hör till gruppen oxlar. Det svenska namnet vitoxel har den fått av de vackra, runda, lite tandade bladen, som på våren täcks av ett vitt dun. Längre fram under säsongen blir bladet grågrönt på ovansidan, medan undersidan lyser starkt vitluden. Under hösten blir bladen gyllene till rödbruna och frukterna lyser prickigt scharlakansröda. Vitoxeln växer vilt över större delen av Europa och blir med åren 15-20 meter hög. I Sverige kan man
hitta den vildväxande i Skåne, Bohuslän, Stockholms skärgård och vissa andra platser. Namnet ”Gigantea” syftar på att ditt träd blir större till växten än normalt. På svenska heter alltså ditt träd jättevitoxel.

Lycka till med ditt träd!