Du tycks i alla år ni levt tillsammans ha dragit ett tungt, kanske för tungt, lass och har nu också börjat tänka att det kanske inte går att fortsätta på samma sätt. Du skriver att det främst är din mans humörsvängningar som är psykiskt påfrestande, eftersom ”du orkar, bara han är snäll och finns där.”

När ni träffades var han den ”stora, starka, trygga, men nu….” Du anar att hans förändring kanske delvis kan ha med er arbetsfördelning hemma att göra, att du tagit över för mycket, att du är för stark och kapabel och att han då känner sig överflödig. Han upplever kanske att han egentligen inte behövs eller fyller någon funktion hemma. Då ”flyr” han till egna intressen eller soffan. Men du beskriver också perioder då han drar sig undan sällskap, äter dåligt och knappt svarar på tilltal.

Detta låter som en beskrivning av en deprimerad person. Har din man sökt läkarhjälp och /eller medicinerat när han mår så här?

Jag tror alltså att det är flera olika faktorer som samverkar för att få din man att reagera som han gör. För att försöka förändra eller förbättra situationen på sikt tror jag dels att han behöver kontakt med läkare och/eller samtalsterapeut, dels att du om möjligt kan få honom mera delaktig i ansvaret för det dagliga livet på hemmaplan, genom att inte alltid självklart finnas till hands.
Se också mitt svar till ”Helena” med rubriken ”Min man tar inget ansvar alls” i Lev bättre från april år 2002.