Nyligen besökte Antonio Miranda från Brasilien och Keith Naicker från Sydafrika Stockholm. Båda är chefer inom den offentliga vattensektorn och har startat ett unikt samarbete med varandra, även om det är åtta timmars flygtid mellan länderna. Genom att dela med sig av varandras erfarenheter räknar de med kunna utveckla den offentliga sektorn som ett bra alternativ till de privata lösningar.

Nu vill de ha Kommunal som bollplank också. När de var i Stockholm besökte de förbundskontoret och blev klart intresserade av Kom Ans idéer. Nästa steg är att Kommunal inbjuds direkt till Brasilien för att samverka.

Keith Naickers och och Antonio Mirandas ”affärsidé” är att genom att utbyta erfarenheter och kunskaper med varandra, kan det leda till bättre vattenförsörjning och avloppshantering inom offentliga sektorn. Detta som en motvikt till att privata företag förser människor med vatten och gör sig vinst på det.

I Sydafrika har privata företag skött vattenhanteringen så illa att regeringen nu satt stopp för att anlita dem tills vidare. Att sätta höga priser på vatten har lett till en koleraepidemi och andra tragiska följder. En åttabarnspappa blev så desperat att han till slut stal vatten till sina barn då han inte hade råd att betala vattenräkningen.

Fackföreningen SAMWU har protesterat kraftigt. Regeringen har sedan dess infört en livlina, 6000 liter vatten per månad ska vara fritt.

– Privata företag har ingen motivation att leverera fritt vatten, säger Keith Naicker.

Han är marknadschef för Rand, det största offentliga vattenföretaget i Sydafrika. Rand levererar 3 200 miljoner liter vatten om dagen och har nu erbjudit sig att även förse andra kommuner med vatten på korta kontrakt till självkostnadspris.

Brasilianen Antonio Miranda har dåliga erfarenheter från grannlandet Argentina.

– Det privata franska företaget har till och med stängt av avloppsledningar för att människor inte kunnat betala, säger han och hävdar att det bara har suttit fransmän på en massa chefsposter. Till och med bilarna inom va-servicen är franska vilket missgynnat den inhemska argentinska bilindustrin.

Antonio Miranda och Keith Naicker hann också med att besöka Stockholm Vatten och Norsborgs vattenverk. De var imponerade över den biologiska processen.

– Det är en enorm skillnad jämfört med vår standard, förklarade Antonio Neto och berättade om de enorma sociala klyftorna i Brasilien, där rent vatten är en självklarhet för rika men inte för fattiga.

Både han och Keith Naicker är helt övertygade om att redan nästa år sätta i gång ett stort nätverk över hela världen där chefer inom offentliga sektorn delar med sig av sina erfarenheter för att leverera bra och rent vatten. En livlig diskussion utbryter mellan de båda. Keith Naicker vill veta mer om hur Antonio Miranda involverar medborgare i budgetarbetet och han i sin tur är intresserad av Rands sätt att leda företaget. Bara två av hundratals idéer att utbyta.

– Hur många blir det inte då om hela världens offentliga sektor inom vattenbranschen delar med sig av sina erfarenheter, säger de optimistiskt.