Färskpotatissallad med örtvinägrette

Det här är en smakrik sallad där man blandar i det man har och tycker om.

Vinägretten blir godast med färska kryddor men går förstås att göra även på torkade.

Salladen passar till lax, sill och grillat och är god både varm och kall.

Salladen

1 kg färskpotatis

1 l späda grönsaker, exempelvis

rödlök, salladslök, gräslök, socker-
ärtor, bönor, rädisor, morötter
och spenat.

Borsta potatisen och koka den i lätt saltat vatten.

Skiva rödlöken och salladslök, hacka gräslöken, skölj övriga grönsaker och dela eventuellt i mindre bitar.

Om man vill ha lite mildare och mjukare primörer kan man låta dem koka med i potatisen de sista två-tre minuterna.

Örtvinägretten

3/4 dl olja

1 msk vitvinsvinäger

1 dl valfria finhackade örter eller 1 msk
torkade, exempelvis oregano, timjan,
dragon, basilika, koriander, salvia, ros-
marin, persilja och dill.

Salt och peppar.

Finhacka örterna och blanda ihop dressingen. Smaka av med salt och peppar
.
Blanda potatis, lök och grönsaker i en stor skål och slå vinägretten över.

Lyxig pastasallad med pesto

Den här salladen kan serveras både varm och kall. Till kall sallad kan man låta bli att woka grönsakerna och att värma kyckling och korv. Blanda i dem när pastan kallnat.

Salladen

1/2 kg pasta, exempelvis skruvar eller
spiraler

1 grillad kyckling eller 3 stekta kyck-
lingfiléer

1 hg parmaskinka i tunna skivor

1 hg kryddig korv, exempelvis jambalaja
eller salami

1 stor broccolibukett

1 rödlök

1 paprika

1 liten ask cocktailtomater

1 kruka ruccolasallad

Peston

1 kruka basilika

50 gr pinjenötter (kan uteslutas)

1/2 dl riven parmesanost

1 vitlöksklyfta

1,25 dl olja

salt, peppar

Lägg i basilikabladen, nötter, ost och vitlök i en matberedare och mixa till en slät smet. Häll sedan i olja samtidigt som du mixar på full effekt. Smaka av med salt och peppar. Peston ska bli ganska lös.

Det går också bra att använda färdig pesto. Ta en 1/2 dl och blanda ut med 1/2 dl olja.

Skär kycklingen och korven i mindre bitar. Skala och skiva rödlöken. Skär paprikan i tunna skivor. Halvera tomaterna. Dela broccolin i små buketter.

Koka pastan, slå av vattnet och skölj den hastigt i kallt vatten. Lägg tillbaks pastan i kastrullen och slå över peston. Blanda.

Woka lök, broccoli och paprika i lite olja några minuter. Lägg i kyckling och korv och låt allt bli genomvarmt.

Häll över woken i pastan. Blanda och häll upp allt i en stor skål.

Garnera med ruccolasallad, parma-skinka och tomater.

Caesarsallad med sardellsås

Det här är en variant på den klassiska caesarsalladen som passar bra till grillad kyckling.

Salladen

1,5 l blandad sallad exempelvis
romansallad, rosésallad och isbergs-
sallad

1 morot

1 burk stora vita bönor

1/2 dl grovriven eller hyvlad parmesanost

1 ask sardeller (3 sardeller sparas till
dressingen)

2 skivor vitt bröd

Skölj och skär salladen i stora bitar.

Skala morötterna och riv dem grovt.

Skölj av bönorna.

Finhacka sardellerna.

Skär brödet i små kuber och stek gyllen-bruna i lite olja. En vitlöksklyfta i stekpannan ger smak åt brödet. (Det går att rosta brödet om man vill ha ett magrare alternativ.)

Blanda salladen och hyvla eller riv parmesan över.

Sardelldressingen

1 ägg

1 vitlöksklyfta

1 tsk ljus senap

3 sardellfiléer

1/2 tsk pressad citron

1 dl olja

salt och peppar

Mixa ägg, vitlök, senap, sardeller och citronsaft i en matberedare. Häll sedan oljan i en tunn stråle medan maskinen går. Kör någon minut tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

Servera dressingen i en skål bredvid.

Senapsmarinerad rotfruktssallad

Det här är en kall sallad som går utmärkt att göra dagen före. Perfekt till sommarbuffén. Den passar till grillad kött, kyckling, fisk och kallskuret.

Salladen

8 potatisar

2 morötter

1 palsternacka

1 rödlök i tunna skivor

1/2 dl hackad gräslök

3 salladslökar i fina skivor

15 svarta oliver

1/2 dl varm grönsaksbuljong

dressingen

3/4 dl olja

2 msk vitvinsvinäger eller balsamvinäger

1 msk skånsk senap

1/2 tsk svartpeppar

Skala rotfrukterna och skär dem i skivor eller bitar.

Koka dem knappt mjuka i saltat vatten.

Häll av vattnet och blanda rotfrukterna med rödlök, salladslök, och oliver.

Häll över den varma buljongen och låt kallna. Hit går att förbereda dagen innan.

Vispa ihop dressingen och häll den över salladen. Strö över gräslöken.

Alla recept är beräknade för cirka
sex personer.