Kommunal har just avslutat den största konflikten i förbundets historia. Nära 68.000 medlemmar har varit berörda och var ute i strejk.

Ylva Thörn konstaterade att det har varit tufft med hårt motstånd mot arbetsgivaren som bara har sagt ja till sitt eget bud. Men Kommunal har haft allmänhetens stöd. Efter fem veckors strejk var stödet 82 procent.

— Det har varit en del turbulens efter avtalet. När vi sade upp avtalet var vi medvetna om att utgången inte var given, men man måste se till det samlade resultatet, sade hon och förklarade att nu var det dags för andra ronden, de lokala förhandlingarna. Då gäller det att få ett positivt utfall.

— De lokalpolitiker som sagt att de stöder vår kamp får nu bekänna färg och gå från ord till handling.

Framför allt tycker hon att det är bra att lägstlönerna från och med 1 oktober i höst höjs från 11.700 kronor till 13.000 kronor och 14.000 kronor från april 2004 för dem med yrkesutbildning som har ett års yrkeserfarenhet.

— Hittills har vi tvingats att ta av det lokala löneutrymmet för att höja lönerna för dem som hade för låga ingångslöner. Nu kan de pengarna i stället användas för att lyfta andra grupper, inte minst de som har många års yrkeserfarenhet bakom sig.

Hon tyckte också att det var bra att Kommunal fått gehör för en insamlingsmodell. Det innebär i korthet att hur potten fördelas avgörs i de lokala förhandlingarna.

Ylva Thörn sade också att konflikten skapat djupa sår och syftade på bristen på stöd från en del andra LO-förbund.

— Kan vi inte hålla samman inom LO-familjen skapar det problem.

Även det socialdemokratiska partiet fick kritik för sitt agerande under konflikten. Trots att fackföreningen och partiet en gång i tiden slogs tillsammans för fackliga fri- och rättigheter.