Strejken är över. Men segerropen har uteblivit. Timmarna efter att Kommunals avtal blir känt är det diskussioner om ifall det är ett bra eller dåligt avtal som råder.

För två dagar sedan, på måndag förmiddag var Lena Ezelius fullt upptagen med att organisera den sista vågen av strejken i sektionslokalen vid Gullmarsplan. Idag är hon arg och besviken. Stora grupper av kommunalarkvinnor är lämnade i sticket i det nya avtalet anser hon.

— Avgå förbundsledningen. Det är en fruktansvärd dålig uppgörelse! Vi kämpade jättehårt och arbetsgivarna var de enda som tjänade på konflikten. Det här är en käftsmäll. Telefonerna går varma och medlemmarna undrar om det är sant. Vad ska man säga till dem som arbetar som måltidsbiträden eller vaktmästare? undrar Lena Ezelius, ordförande på sektion 26 i Stockholm.

Tord Johansson är ordförande för sektion 1, ”teknik och service”, i Halmstad och sitter också i Kommunals avtalsdelegation. Halmstad togs som en av de allra första kommunerna ut i strejk och de strejkade tre veckor. Johansson säger att han inte känner sig helt nöjd men att han är hoppfull inför framtiden. Det finns större utrymme för lokala förhandlingar i det ny avtalet menar han.

— Avtalet är acceptabelt även om vi på den tekniska sidan har fått stryk. Frågan är vad de lokala avtalen kan ge. Andra fackförbund har fått upp lönerna på de lokala avtalen. Varför skulle inte vi kunna göra det?

Också Putte Elf, ordförande i sektion 10 i Motala anser att det finns mycket som är bra med avtalet. Det är framförallt överenskommelsen om lägsta lönerna och de lokala avtalsmöjligheterna han ser som tillfredsställande.

— Det är värt att strejka för det här avtalet. En förhandling är att ge och ta. Vi har rott hem lägsta lönerna och 2,6 procents löneförhöjning som lägst. Och det finns stora möjligheter till lokala förhandlingar, det gäller att utnyttja det. Jag är nöjd i det stora hela, säger Putte Elf.

Kommunal på Gotland ville inte säga upp det gamla avtalet hösten 2002. Precis som på alla andra håll i landet arbetade de dygnet runt veckorna innan och under strejken. Nu känns det lönlöst att ha satsat så hårt.

— Vi visste vad vi hade men inte vad vi skulle få, säger Lena Karlsson Palmborg. Det var en besvikelse att se siffrorna på text tv idag på eftermiddagen. Det är bra att lägsta lönerna hamnade på 13 000. Men jag vet inte om det var värt så mycket arbete för det.

28-årige Magnus Ronnestad är en vanlig kommunalare från Blekinge. Han jobbar som skötare i kommunen men går nu ur facket.

— Det är ett fiasko. Att tömma strejkkassorna för detta…. Man är fruktansvärt missnöjd, säger han

Vad har du att säga till arbetsgivarna?

— Det är bara att gratulera dem.