Däremot tas inte tunnelbaneförarna i Stockholm ut i konflikt.

Arbetsuppgifterna är förklarade i blockad och varslet är inte tidsbegränsat.

Sekos förbundsordförande Jan Rudén ville vid en pressträff inte gå in närmare på varför tunnelbanan undantas.

— Varslet är utarbetat tillsammans med Kommunal. Vi bedömer det som att när nu både bussförare och pendeltågsförare är varslade så är det fullt tillräckligt, sade Rudén för dagen klädd i Kommunals röda ”Vi tar fajten-jacka”.

Sedan tidigare har ju Kommunal varslat om strejk för cirka 18 000 buss- och spårvagnsförare från och med den 4 juni.

Kommunals ordförande Ylva Thörn betonar i sin kommentar det symboliska värdet i sympativarslet.

— Solidaritet och sammanhållning är a och o för fackföreningsrörelsen. Sekos varsel är en oerhört viktigt solidaritetshandling, säger hon i ett pressmeddelande.

Om Kommunals och Sekos varsel utlöses blir det stora problem för resenärerna. I Stockholm kommer endast tunnelbanan samt den spårtrafik som inte är pendeltåg att rulla. Saltsjöbanan, Roslagsbanan, Lidingöbanan, Tvärbanan och Nockebybanan berörs inte.

Varslet omfattar förare vid Citypendeln i Stockholm, förare på sträckorna Göteborg-Alingsås och omvänt, Göteborg-Kungsbacka och omvänt, Göteborg-Strömstad och omvänt samt Pågatågen och Öresundstågen i Skåne.