Starten gick i Nordmaling på måndagen. Utanför kommunhuset samlades ett par hundra människor och lokala medier.

I varje kommun som kommunalarna besöker ska man träffa politiker, medier och allmänhet.

— Vi vill visa politikerna att vi menar allvar med våra lönekrav, säger Kristina Björk som är ordförande för Kommunal i Västerbotten.

Kristina Björk hoppas att lokala politiker ska påverka Kommun- och Landstingsförbundet med krav på högre löner för Kommunal.

— Det är viktigt att hålla grytan kokande. Och genom att ordna en cykling där alla sektioner samarbetar i hela länet så stärker vi sammanhållningen. Vi räknar med att ett par hundra medlemmar kommer att hjälpa till på olika sätt. Jag hoppas att medlemmarna känner att nu ska vi baske mig vara med och cykla i alla fall.

Ulla-Maj Andersson, kommunalråd för socialdemokraterna i Normaling mötte upp på budkavlens första dag.

— Jag cyklade med en liten bit därför att jag tycker att Kommunal måste få ett avtal som gör att vi kan rekrytera för framtiden, säger Ulla-Maj Andersson.

Hon skickade med en blomma till sin moderata kollega i Bjurholm dit budkavlen fortsatte på måndagen.

Och kommunalarnas önskan att lokala politiker ska öka trycket i Kommunförbundet för högre löner var Ulla-Maj Andersson inte sen att ta fasta på.

— Vi ska ha möte på fredag i Västerbottens kommunförbund, och jag ska ta upp vilken beredskap vi har för att höja lönerna för Kommunals yrkesgrupper. Att ha en ingångslön på 13 000 kronor det är helt enkelt inte klokt! säger Ulla-Maj Andersson.

Hon uppmanar Kommunförbundet centralt att ”få lite fart under galoscherna och komma till skott” så att ett avtal snart kan tecknas.

Ett fyrtiotal cyklister fortsatte mot Bjurholm med budkavlen.

Kristina Björk säger att det är viktigt att synas ordentligt. Därför har man låtit trycka upp egna t-shirts, försett sig med röda jackor från förbundet, vimplar och klistermärken på cyklar och följebil.

Målgången kommer att ske i Skellefteå den 28 maj. Då blir det också underhållning med en revygrupp som kommer att uppträda på en vagn hela vägen in mot Skellefteå.