Kommunal hade strejkvakter utanför arbetsplatserna på arbetstid.

— Vi trodde inte att de skulle vara så fräcka att de till och med gick in och städade på kvällen, säger Janet Magnusson, barnskötarnas sektionsordförande. På morgonen fanns spåren kvar:

— På Kattegattskolan upptäcktes till exempel tio stora soppsäckar som de lämnat efter sig.

”De” är fritidspolitikerna, av olika kulörer, som gjort sitt bästa för att mildra konsekvenserna av strejken. Flera är socialdemokrater.

— Nu vet vi vilka strejkbrytare politikerna i Halmstad är, instämmer Tord Johansson, sektionsordförande på tekniska sidan.

Fritidspolitiker har smitit in och utfört kommunalarnas jobb: öppnat skolor och daghem, tagit bort sopor, kört tvätt, låst upp förråd, städat toaletter, städat skolor, kört internpost och så vidare, och så vidare.

Många är okända eftersom de passade på när det inte fanns några strejkvakter på plats. Andra strejkbrytare finns på strejkvakternas rapportlistor.

— Svartfötter det är just vad sådana som ni kallas, skrev sektionsordförande Lotta Oelsen Rosén, i Hallandsposten.

Hon undrade om det kanske var dags för Kommunal att fundera på om man även fortsättningsvis ska ställa upp för socialdemokraterna. Och tackar Ung vänster för ”deras helhjärtade stöd”.

Den socialdemokratiska ersättaren i hemvårdsnämnden Peter Thalin fastnade på bild i lokaltidningen Hallandsposten när han körde ut internpost. Thalin försvarade sig med att han agerat enligt kommunens konfliktanvisning:

— De förtroendevalda ska som arbetsgivare mildra de åtgärder som uppstår på grund av strejk.

— Min övertygelse i den socialdemokratiska ideologin grundar sig på att värna om de små i samhället. Se till att utsatta grupper som barn, gamla och sjuka har det bra.

— Ibland kan jag tro att vissa anser att den fackliga kampen går före dessa ideal.

Jan-Olof Johansson, socialdemokraternas ordförande i Halmstad, förklarade på 1 maj att partiet i Halmstad stöder Kommunals krav på bättre och mer rättvisa löner.

— Men samtidigt stöttar han politikerna som varit strejkbrytare, det går inte ihop, säger Kommunals Tord Johansson.

Jan-Olof Johansson försvarar att nämndledamöter, till och med ersättare, gick in och delade ut post och öppnade förskolor:

— De är inte strejkbrytare, hävdar han.

Det tycker däremot sektionsordförande Janet Magnusson:

— Jag är mycket besviken, särskilt på de s-märkta politikerna. Vi får höra fina ord, men det är handlingen som räknas. De rycker nu på axlarna, men har nog inte så mycket att räkna med vid nästa val.

— De tycker att det vi gör gammalmodigt och förlegat: strejka, det gjorde man på 30-talet.

— Jag har varit socialdemokrat från barnsben. Och vi försöker ju att få folk att rösta på dem, men varför ska jag göra det nu? Våra medlemmar ser ju exakt vad de gör nu!

När Kommunal i Halmstad går ut i strejk igen den 12 maj har strejkledningen i Stockholm den här gången undantagit barnomsorgen.

— Det tycker mina medlemmar är fel. Dom är bekymrade och undrar: Vad blev det av det här? Har arbetsgivaren bara tjänat pengar på strejken?!

Janet Magnusson har fått väldigt många telefonsamtal, även från föräldrar. Det finns en stark opinion för fortsatt strejk inom barnomsorgen så att det blir resultat:

— En vecka är för lite, det fixade väl arbetsgivaren, tycker de.

Själv anser hon, som många andra här, att Kommunal inte borde ha satt något stoppdatum för den första strejkperioden.

— Det är väldigt fint att elektrikerna nu stöttar oss i handling. Andra fackförbund som säger att de stöttar oss, har bara gjort det i ord.