I sju kommuner går alla Kommunals medlemmar ut i strejk. Kommunerna är Falun, Ronneby, Tingsryd, Falköping, Härnösand, Västerås och Motala. Arbetsuppgifterna är lagda i blockad, vilket innebär att ingen annan får utföra dem. Undantag görs bara för personal i räddningstjänst, psykiatri och äldre- och handikappomsorg. Djurskötare vid naturbruksgymnasier undantas också från strejken.

Dessutom går dagbarnvårdare och barnskötare idag ut i strejk i följande kommuner: Malmö, Eskilstuna, Strömsund, Sjöbo, Gotland, Trollhättan och Tranås. Arbetsuppgifterna sätts i blockad, men undantag görs för personal som arbetar med handikappade barn och barn med särskilda behov.

Strejken som börjar i dag gäller också landstingen. På olika specifika avdelningar berörs kommunalare på följande sjukhus: Universitetssjukhuset i Örebro, Karlskoga lasarett, Lindesbergs lasarett, Uppsala akademiska sjukhus, Enköpings lasarett, Kalmar lasarett, Västerviks sjukhus och Oskarshamns sjukhus. Arbetsuppgifterna sätts inte i blockad.

Sammanlagt berörs 9000 kommunalare av strejken som inleds idag. Den pågår fram till på söndag den 11 maj om inget händer.

Strejken gäller högre löner för sammanlagt 420.000 anställda i kommuner och landsting.