— Det handlar om medlemmar på områden där Kommunal traditionellt har medlemmar. Det kan vara barnskötare, fritidsledare och vaktmästare, säger Anders Hammarbäck, förhandlingschef i SKTF.

Varslet omfattar SKTF-medlemmar i de kommuner där Kommunal varslat om strejk från den 12 maj. Och det gäller endast SKTF-medlemmar som utför arbete på Kommunals avtalsområde.

Läget mellan parterna i konflikten är fortfarande låst dagarna efter att Kommunal lagt sitt storvarsel om strejk i 60 kommuner.

Ingen av parterna har en vecka efter att Kommunals strejkvarsel trätt i kraft tagit några initiativ till nya förhandlingar.

— Vi vill ju att man ska komma igång så snart som möjligt. Än finns inget som tyder på att något är i görningen, säger Håkan Pettersson.

Landstingsförbundets förhandlingschef Annelie Löfqvist tror inte heller på några nya förhandlingsinviter de närmaste dagarna.

— Det går inte att omedelbart börja prata när man försökt så intensivt som vi gjorde under en period innan konflikten bröt ut, säger hon.

Hon kan inte svara på frågan om arbetsgivarna tänkt ta några initiativ den närmsta tiden.

Även medlarna har svårt att se några omedelbara lösningar på konflikten.

— Jag tror att det kan bli långvarigt. Just nu är det väldigt svårt att se hur man ska ta sig ur det hela. Vi har gjort vad vi kan, säger Rune Larsson, en av de tre medlarna.