— Nu säger vi ifrån! Vi kommer inte att ge oss, säger Lena Nielsen.
Hon står strejkvakt utanför förskolan där hon vanligtvis lagar mat till 150 barn och 30 vuxna.

— Det är jag och en arbetskamrat till som lagar all mat. Jag tar också hand om beställningar, planering och specialkost, berättar hon. Vi är värda mera.

”Det känns bra att strejka för lönerna!”. Det säger alla som står strejkvakt utanför förskolan Villekulla.

Lena Nielsen, kallskänka i sju år och dagiskock i 24 år: 16.100 kronor.

Inga-Lisa Hjärtmyr, barnskötare i 32 år: 16.300 kronor.

Inger Arnskogh, dagbarnvårdare i 10 år och barnskötare i 24 år: 16.350 kronor.

Det är lönerna för tre av de 20 strejkande på förskolan Villekulla.

Klockan är 10 på förmiddagen och 11 strejkvakter är på plats. Några har röda jackor med ” Vi tar fajten” på, andra bär band där det står ”strejkvakt”. Korgar och ryggsäckar med kaffetermosar och fika står vid en bänk. Evy Brännström som har stått där sedan klockan sju på morgonen delar ut schema för strejkvakterna. De behöver egentligen inte vara så många men det är första dagen på den veckolånga strejken och alla är stridslystna och nyfikna, berättar hon. Hennes avdelning brukar vanligtvis öppna förskolan klockan kvart över sex på morgnarna.

— I morse kom en politiker och öppnade klockan halv åtta, berättar hon. Han kommer att komma för att låsa också.

Anita Ekstöm undrar om det inte räknas som strejkbryteri. Men Evy säger att det är okej att arbetsgivaren släpper in barnen och förskollärarna. Däremot anser strejkvakterna att chefen på Villekulla ägnar sig åt strejkbryteri. Han har tagit in en vikarie som visserligen ersätter en förskollärare den dagen men hennes arbetsbeskrivning är som en barnskötares.

— Vi måste meddela det, det är därför vi står här så att det inte blir några oegentligheter, säger Inger Arnskogh.

Att arbetsgivarsidan har sagt att de gärna skulle ge kommunalarna högre löner men att det inte finns pengar fnyser barnskötaren Anita Ekström och hennes arbetskamrater åt.

— Här i Örebro har det byggts sju nya rondeller de senaste åren. För det finns det pengar, säger Anita. Men när det kommer till oss skyller man på dålig ekonomi.

Klockan 12 varje dag under strejkveckan kommer kommunalare från hela Örebro samlas på Våghustorget. För dagen är runt 400 som har tagit sig dit med plakat och banderoller.

”Hur få jag högre lön? Bytt kön” står det på plakatet Rigmor Larsson bär på. Hon har varit barnskötare i 31 år men nu arbetar hon heltid fackligt. Att vårda och ta hand om människor bör uppvärderas. Genom att synliggöra arbetet och få högre löner kan kommunalarnas yrken få bättre status, anser Rigmor Larsson.

— Det är på tiden att vi vågar tala hur mycket vi tjänar. Vi är mer än hälften av de anställda men får en tredjedel av lönekakan, säger hon. Vi har haft mycket emot oss. Man har till och med kallat oss för den tärande sektorn.

— Men nu är kampandan stor. ALLA kommunalare vill ha den här strejken.