Undersköterskan Leonie Gerstner på ortopedmottagningen vid Helsingborgs lasarett fick förra året en löneökning på bara 200 kronor i månaden. Det var droppen som fick bägaren att rinna över. Hon har skrivit på ett papper att hon inte vill ha pengarna.

— Det har med min yrkesheder att göra. Jag har ansvar att sköta patienter efter att de har opererats i händerna. Efter 35 år inom vården är jag totalt bara värd 17.150 kronor.

Att Stefan Sallerfors, sparkad vd på Helsingborgs lasarett, nu får 1, 7 miljoner tycker hon känns som ett hån.

Men Stefan Sallerfors tycker att det är en orättvis jämförelse.

— Det går inte att jämföra en löneförhandling med att bli uppsagd som jag blivit. Jag omfattas inte ens av några LAS-regler. Hade jag gjort det hade jag fått flera årslöner, menar han.

Lasarettet har sedan första januari år 2000 varit bolag men socialdemokraterna beslöt sig för att lägga ner det och driva sjukhuset som en del av förvaltningen igen. Varför Stefan Sallerfors fått sluta har han ännu inte fått någon förklaring på.

Stefan Sallerfors hann under den korta tid bolagsformen fanns få mycket högre lön än andra sjukhuschefer. Han lyckades öka lönen med 45 procent på två år, från 80.000 till 116.000 kronor i månaden.

Förväntningarna på bolaget har varit stora från Kommunal. Samtliga fackföreningar på sjukhuset lyckades tillsammans med sjukhusledningen och Privatvårdens Arbetsgivareförbund (numera Vårdföretagarna) förhandla fram ett lokalt företagsavtal och hoppades på att det skulle ge bättre löner än inom kommuner och landsting. Men det blev ingen bra löneutveckling för Kommunals medlemmar. 37 av Kommunals medlemmar erbjöds förra året så låga löner att de vägrade acceptera dem. Facket förhandlade för att de skulle få mer men utan resultat.

— Cheferna vågade inte göra något utan medgivande från Sallerfors, säger Hans-Olle Andersson.

På frågan om inte Stefan Sallerfors ändå gjorde något bra svarar han:

— Nej, han jagade bara kostnader.

Stefan Sallerfors säger att dessa uttalanden får Hans-Olle Andersson stå för men som vd har man alltid ett starkare ansvar.

— Nu redovisar bolaget en vinst för 2002. Det hade påverkat lönerna positivt för Kommunals medlemmar, säger han.

Kommunals medlemmar kommer nu att övergå till ett liknande avtal som i kommuner och landsting, det vill säga AB, Allmänna Bestämmelser.

Stefan Sallerfors är övertygad om att det på sikt blir sämre nu.

– Det går inte att inbilla sig att man bara tar godbitar från bolaget. Det är som att flytta från en stor villaträdgård och sedan bara få en balkonglåda och ändå inbilla sig att det blir lika bra.

Kommunal vill behålla rätten till heltid och nattarbetstid på 32 timmar som finns inskrivet i avtalet med Helsingborgs lasarett.