Förra näringsministern Mona Sahlin sa flera gånger till Kommunalarbetaren att det kommer en lag om heltid. En sådan lag skulle göra heltid till det normala, till en rättighet.

Senast Sahlin kom med löftet var våren 2002 och då sa hon att lagen skulle komma före valet.

Så blev det inte, men nu fullföljer Sahlins efterträdare, arbetslivsminister Hans Karlsson, hennes löfte.

— Det ska komma en lag om heltid. Jag har ett utredningsdirektiv i portföljen som vi ska ta på ett regeringssammanträde ganska snart.

Tidigare sa Mona Sahlin att någon utredning inte behövdes. Hon föreslog istället någon slags offentlig ”hearing”. Men en utredning blir det alltså.

— Jag ska tillsätta en utredning som snabbt ska ta fram skarpa förslag så att det blir en lag. Det är ett åtagande och löfte som är satt både på kongresser och utlovat i regeringen och det ska jag uppfylla. Det är inga tveksamheter därvidlag.

I en kolumn i Kommunalarbetaren, skrev Hans Karlsson så sent som i somras att någon lag inte behövdes.

— Om socialdemokratiska politiker från kommuner och landsting på s-kongressen kräver en lagstiftning från en socialdemokratisk regering för att man ska tvingas heltidsanställa, då raljerade jag i den kolumnen: Hade det inte varit enklare att göra det själva om man nu vill det? Det tycker jag det finns en poäng i. Nu är verkligheten en annan och jag tänker tillsätta en utredning som kommer med lagförslag för att lösa det där även om jag inser att det inte är alldeles enkelt, men det är klart att det ska gå.

Men det är inget du brinner för direkt?

— Ja, brinner… Ja, det är klart… Jo, jag brinner för att uppfylla de löften vi har gett. Och det är mitt jobb att göra det.