Läxläsningen var öppen för alla och man fick hjälp med läxorna även om man inte var medlem i SSU.

Jag var en passiv medlem fram till att jag var 16 år. Även om jag tyckte de där tjejerna som hjälpte oss med läxorna var justa, så tyckte jag att resten av politikerna var hycklare.

Idag har jag en helt annan uppfattning. Händelsen som fick mig att ändra inställning var när min skola omvandlades från gymnasieskola till en högstadieskola i samband med att S:t Görans sjukhus privatiserades. Vi fick flytta över till en annan skola. Jag trodde att det var socialdemokraterna som hade bestämt det eftersom Göran Persson var statsminister och jag trodde som många andra att det var han som bestämde allt.

Jag var så förbannad över beslutet att jag tänkte lämna SSU. När jag fick förklarat för mig att det var moderaterna som styrde Stockholms läns landsting och hade förstört min skola, blev jag ännu argare på mig själv för att jag inte visste hur det låg till. Varför var jag inte medveten om vilka som styrde Stockholm? Varför var jag inte med och påverkade? Det var då jag blev en aktiv SSU-are.

Via SSU har jag lärt mig så enormt mycket, allt från mötesteknik till hur landet styrs och när jag stöter på orättvisor kommer jag inte att vara rädd för att ta strider. Framför allt har jag lärt mig att alla politiker inte är likadana. Det finns politiker som är hycklare, men de flesta är hederliga och kämpar för ett bättre samhälle.

Nu har jag fått en politisk grund att stå på, vilket gör att jag alltid kan göra politiska ställningstaganden.

Under valrörelsen knackade jag och mina SSU-kompisar dörr i Tensta fyra dagar i veckan och man kände att man påverkade valet. Det var skrämmande att se att så många inte hade en aning om att det var val i Sverige eller var och hur de skulle rösta. Vi fick gång på gång förklara att man fick rösta i kommun- och landstingsvalen även om man inte var svensk medborgare och att det räckte med att visa legitimation i vallokalen. En del trodde till och med att man skulle betala på posten om man röstade där.

I tv ser man vissa experter uttala sig om varför det är så lågt valdeltagande bland invandrare. Deras förklaring är nästan alltid att invandrarna känner utanförskap och maktlöshet och därför struntar i att rösta.

Den bild jag har fått efter det här valet är att många blir jätteglada om man förklarar att de faktiskt har rätt att rösta. Jag träffade inte en enda person som medvetet hade valt att inte rösta. Vill man att invandrare ska delta i den svenska demokratin måste partierna bedriva en annorlunda valrörelse.

Dilan Bozan är nyutbildad undersköterska och arbetar sedan sex månader på Tensta vårdcentral och tycker det är jättekul. Kom till Sverige från Kurdistan som 3-åring.

Kommunalarbetaren nr 21 2002