Ungefär 800 medlemmar arbetar på sjukhuset, som är landstingsägt aktiebolag sedan januari. Men ingen har hunnit märka så värst stor skillnad än.

Avtalet väcker större intresse. Här ville nästan alla säga upp det.

— Eftersom vi har ett privat avtal blev det då väldigt påtagligt att vi är ett bolag. Annars är detta ingen stor fråga, konstaterar sektionsordförande Anne-Li Rosengren.

Utanför snöregnar det intensivt, sektionen laddar för Kommunals dag, som ska hållas för femte året. Bland talarna finns bl a Ylva Thörn, själv undersköterska. Hon inleder firandet med ett studiebesök hos sjukhusets två arbetsterapibiträden, Helen Hellman och Anki Hansson. De hjälper patienter att återfå rörligheten efter exempelvis en stroke. Yrket är utdöende, i alla fall i Stockholm, berättar de. Det är också svårt att visa upp sin kunskap, eftersom de oftast arbetar ensamma. Ändå har de individuell lön, trots att cheferna egentligen endast ser när de plockar ut disk och tvätt på avdelningen, inte hur de utövar det yrke de utbildats för. Inget dokumenteras av deras arbete.

— Ert jobb avgör ju hur patienterna har det i framtiden. Det är viktigt att sätta ord på det ni kan, vilket inte är så lätt för oss kvinnor, säger Ylva Thörn.

— Jag dokumenterar allt jag gör, säger Maria Fritz-Delvin, som senare visar runt på sin arbetsplats. Vi kommer mitt i mottagningsruschen och folk susar fram och tillbaks i korridoren. Tempot är högt.

— Välkommen hit Ylva, när kan du börja, skrattar en undersköterska innan hon tar luren för att boka ännu en tid.