Marholmen är Kommunals konferens- och semesteranläggning vid kusten i Norrtälje. Den invigdes 1988 och har byggts till sen dess. Tanken var att konferenser skulle dra in pengar som också skulle betala lågprisuthyrningen av semesterstugorna till medlemmarna under sommar och lov.

Men affären har inte gått ihop, förbundet har fått skjuta till några miljoner varje år. I samband med att den tidigare platschefen slutade i våras engagerades Torbjörn Berner som konsult för att få konceptet att fungera. Torbjörn Berner har via den reklambyrå han är delägare i, varit anlitad för att hjälpa Kommunal med marknadsföringen sen tiotalet år tillbaka.

Förändringarna på Marholmen har lett till rykten och en del missnöje. Investeringar i kök, en ”lyxigare” restaurang med linnedukar och glas från svenska glasbruk, bäddade sängar till konferensgästerna och höjda priser för Kommunals medlemmar som hyr semesterstugor väckte kritik.

— Ska vi få hit konferensgäster måste vi erbjuda en bättre kvalitet än den vi hade. Och arbetet har gett resultat: trots investeringar på cirka 2 miljoner kronor kommer vi att få ekonomin att gå ihop i år, vi har ökat omsättningen med 50 procent sen förra året, säger Torbjörn Berner som också har ett förflutet som chef i restaurangbranschen.

— Vi har höjt priserna för medlemmar som hyr stugor, ligger vi alltför lågt måste de betala skatt för förmånen. Det är ändå väldigt billigt att bo här.