Fler och fler kommuner går över från direktlagad mat till de nya metoderna ”sous vide” eller ”cook-chill”. Detta för att spara pengar.

Uppsägningarna i Gällivare är följden av ett politiskt beslut av att införa cook-chillmat, mat som är snabbt nedkyld inom 90 minuter efter tillagningen till mellan 0 och +3 grader. Maten ska levereras till kommunens skolor, förskolor och äldreboenden. Maten kan på så vis kyllagras i högst fem dagar.

Sous vide innebär att maten värmebehandlas i förpackningen så att det uppstår vakuum och blir syrefritt. Sådan man kan hålla sig tre veckor i kylskåp.

Företaget Matlaget AB ägs av Gällivare kommun och landstinget. Maten ska nu som förut tillagas i Gällivare sjukhus storkök, men med den nya metoden snabb nedkylning och sedan levereras till serveringsköken där den värms upp av kommunens personal. Då behövs inte lika mycket personal.

Kommunal i Gällivare har försökt att motarbeta införandet av koka-kylmaten, men inte fått gehör för sina synpunkter.

— Vi har hela tiden diskuterat med arbetsgivaren, men det togs in en konsult som kom fram till att matpriset var för högt. Man tyckte också att kvaliteten inte var tillräckligt bra på den direktlagade maten.

— Kommunen ville ha bättre kvalitet och lägre pris och då valde man att utreda cook-chill. Facket ville att kommunen skulle titta på andra alternativ, för vi förstod ju att man skulle behöva färre personal, säger Lena Israelsson, ordförande för Kommunal i Gällivare till tidningen NSD.

Lena Israelsson säger att kommunen tänker sig att kommunens lokalvårdare också ska fungera som serveringspersonal. De ska förutom att städa, också värma upp och servera mat. Ett antal av de nu uppsagda kvinnorna hänvisas att söka till dessa tjänster.