Lök, morötter, spenat och rödbetor kan känna sig akterseglade. I Raili Pelkonens blomhav, vi skrev om hennes kolonilott i nummer 9 av Kommunalarbetaren, frodas endast potatis, bönor, rabarber och mangold. Åren som ”asfaltbonde” har lärt henne att satsa på nyttoväxter som ger stor utdelning och inte kräver så mycket jobb.

— Morötter kräver mycket arbete, det lönar sig inte eftersom de är ganska billiga att köpa, säger hon. Med bönorna är det tvärtom, de är lättodlade, ger stora skördar, men är ganska dyra.

Solen hinner knappt värma upp jorden förrän de första röda rabarberknopparna sticker upp.

De späda, mjälla stjälkarna får Railis hjärta att vibrera av vardagslycka. Förr firade hon den första skörden med en rabarberpaj. Nu är det rabarberkaka med marängtäcke som gäller, en ljuvlig blandning av surt och sött som förför smaklökarna. Burkar och flaskor fylls med rabarbersaft och marmelad. Rabarber skuren i bitar lastas in i frysen.

— I Finland har vi alltid efterrätt, jag gör ofta rabarberkräm eller bärsoppa. På sensommaren äter jag krusbär istället för frukt, det står alltid en skål med bär i kylen. Och inget är så gott som den egna potatisen. Ibland har jag bara det till huvudrätt och njuter.
När de svarta och röda vinbären, hallonen och krusbären mognar går kastrullerna varma.

Raili försöker alltid lägga semestern i augusti för att klara den stora holmgången i köket.

Som den fiffiga husmor hon är, ser hon till att vinterns sylt- och saftförråd blir ett minnesarkiv över sommarens händelser.

— Jag gör alltid små anteckningar på etiketterna. Skriver om allt från vädret till om det hänt något särskilt just den dagen. Sånt som kan vara roligt att minnas när man tar fram burken.

— Många bär är goda att frysa som de är. Vaniljglass med hallon smakar aldrig så gott som på vintern, säger hon.

Mangold, en tålig bladväxt som liknar spenat, drar till sig glupska sniglar i karavaner. Raili håller dem i schack med metoder som får djurens vänner att blekna. När segern är vunnen förväller hon de läckra, gröna bladen i några minuter i kokande, lättsaltat vatten innan hon fryser dem. Under vintern förhöjer bladen smaken på grönsakssoppor, omeletter och olika vegetariska rätter. Bönorna förvälls på samma sätt och hamnar så småningom i grytor, soppor och wokrätter.

— Jag får ofta så mycket bönor att jag kan dela med mig till mina döttrar. Men vissa år blir det inget. Som tur är har jag alltid mer än jag behöver i frysen. Det gäller att vara förberedd på allt.

I september börjar förberedelserna inför nästa säsong. Raili klipper ur bärbuskar, delar och flyttar om perenner och sätter nya lökar som ska blomma nästa år. När allt är färdigskördat och omskött tar hon ett stadigt tag om grepen och vänder upp och ner på sin lilla lott. Lerjord ska helst grävas om varje höst, medan sandrik jord ska vändas på våren, förklarar hon.

— Nu blir det skönt att sitta hemma, läsa frökataloger och trädgårdsböcker och drömma. Men julen hinner knappt ta slut förrän jag längtar hit igen. 

Railis tips tinför vintern

• Klipp ner de hallonskott som gett bär under sommaren.

• Sätt tulpanlökar och vitlöksklyftor.

• Ta upp dahlia- och gladiolusknölar ur jorden och förvara dem i torv eller sand över vintern på ett svalt, men frostfritt ställe.

• Klipp inte bort perennernas fröställningar och stjälkar. De skyddar växten under vintern.

• Täck rosor eller andra känsliga växter med gräs eller halm.

• Lerjord måste grävas under hösten. Gräv 15-20 cm djupt och vänd klumpen. Jordkokorna fryser sönder under vintern och jorden blir finsmulig och lucker när den krattas ut igen nästa vår.

Lättlagat från Railis täppa

Rabarberkaka med marängtäcke

10-12 bitar:

1 ägg + 3 äggulor

2 dl strösocker

1-2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

2,5 dl vetemjöl

50 g smält, avsvalnat smör

500 gram rabarber, ca 1 liter, i bitar

0,5 dl strösocker

Maräng:

3 äggvitor

1,5 dl strösocker

Värm ugnen till 175 grader.

Vispa ägget och äggulorna med sockret till en fast, pösig smet. Blanda bakpulvret i mjölet och vänd ner blandningen i smeten växelvis med smöret.v
Häll smeten i en smord bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Strö rabarberbitarna över och tryck lätt ner dem i smeten. Strö på socker och vaniljsocker. Grädda kakan på den nedre falsen i minst 30 minuter i 175 grader.

Vispa under tiden äggvitorna till ett fast skum, häll i sockret under ständig vispning, fortsätt vispa tills marängen är fast.

Ta ut kakan ur ugnen och bred marängen över den. Sätt in och grädda ytterligare 20 minuter tills marängen är färdig. Prova med en sticka, den ska vara helt torr när kakan är färdig. Lägg folie över när marängen börjar bli brun så att den inte blir bränd.

Låt kakan svalna i formen en halvtimme innan kanten tas bort. Serveras ljummen med vanilj- eller jordgubbsglass.

Svart vinbärssylt

1 kilo ( ca 2 liter) svarta vinbär

1 kilo socker

1 liter vatten

Lägg bären i en gryta eller kastrull och slå på vattnet. Låt koka utan socker under lock i 20 minuter. Skaka grytan då och då.

Ta bort grytan från värmen och rör ner sockret. Rör om tills sockret är löst och sylten börjar tjockna. Ös upp den på väl rengjorda, varma glasburkar. Den som fryser in sylten kan minska mängden socker.

Potatissallad med fårost

(4 personer)

1 kilo kokt potatis

2 mellanstora, röda lökar

1 pkt fetaost, 200 gram

15 svarta oliver

Dressing:

0,5 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

1 tsk timjan

salt, peppar

Skär den kokta, kalla potatisen i bitar och lägg dem i en salladsskål. Blanda med lökringar, fetaost skuren i tärningar och oliver. Häll över dressingen och låt allt stå och dra i en halvtimme före servering så att alla smaker kommer till sin rätt. Garnera med krasse och ringblommor. Servera och njut.

Ugnsomelett med mangold
och potatis

(6 personer )

500 g mangold

700 gram potatis

1,5 gul lök, strimlad

200 g riven ost

200 g kesella

2 ägg

salt och peppar

Koka potatisen. Smörj en 1,5 liters kakform eller glasform med smör eller margarin.
Förväll den färska mangolden några minuter i kokande, lättsaltat vatten. Grovhacka bladen och fräs dem tillsammans med den strimlade löken i lite olivolja.

Skala och skär potatisen i tunna skivor.
Blanda kesella och ägg.

Lägg potatisen i formen, varva med mangold- och lökblandningen. Salta och peppra mellan varje lager. Häll över ägg- och kesellablandningen och toppa med riven ost.
Ställ in formen i ugnen och grädda i cirka 35 minuter i 175 grader.

Serveras med sallad och knaperstekt bacon.

Rabarberkräm

4-6 stjälkar rabarber

4 dl vatten

1 dl socker

2, 5 msk potatismjöl

Skölj rabarbern och dra bort skalet om den är grov. Skär den i mindre bitar. Koka upp vatten och socker. Lägg i rabarbern och låt den koka under lock tills den är mjuk. Rör ut potatismjölet i ett par matskedar kallt vatten.
Tillsätt blandningen i en fin stråle, rör under tiden och låt sedan krämen koka upp igen.

Serveras kall tillsammans med mjölk.

Hallongrottor

(ca 25 st )

200 g margarin eller smör

1, 5 dl socker

3, 5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl marzanpulver

1-2 dl hallonsylt

Häll mjölet utblandat med bakpulver och marzanpulver i en bunke, lägg i socker och fett. Arbeta ihop degen med fingertopparna. Forma degen till små runda bollar, lägg dem i pappersformar, gör en liten fördjupning med tummen i varje kaka och lägg i lite hallonsylt.

Grädda i ca 5 minuter i 225-250 grader.