Nej, jag tror inte att det bara är du, som känner dig avundsjuk i en sådan här situation. Jag vet att du delar den känslan med många andra. Kontrasten mellan tillvaron på hemmaplan och tillvaron ute i arbetslivet är stor. Känslan kan lätt bli att den ena ständigt äter blodpudding, medan den andre vräker i sig oxfilé.

Om det är så att din mammaledighet är tidsbegränsad och du återgår till förvärvsarbete ett visst datum, tror jag du kan räkna med att ”avundsjukan” över din sambos arbetssituation kommer att minska. Din uppmärksamhet och dina tankar kommer troligen, delvis i alla fall, att fokuseras på din egen yrkestillvaro. Fram till dess tror jag det handlar om att hitta ”överlevnadsstrategier” som kan passa just dig.

Jag tycker definitivt inte att du ska säga positiva saker till din sambo om hans arbete, om du egentligen inte känner för det. Det är också viktigt att du inte tar på dig ett martyrskap under mammaledigheten, utan försöker skapa utrymme för egen tid. Det finns mycket du kan göra som inte behöver belasta er ekonomi så mycket. Bara att någorlunda regelbundet komma utanför hemmets fyra väggar kan vara mycket välgörande. Lycka till!