På torgmötena vill de prata med vanligt folk, och höra vad de tycker är rättvist.

— Vi berättar vad skötare och undersköterskor har i lön. Och frågar om de är beredda att betala för att vi ska få mer. Hittills har folk hållit med oss, säger sektionsordförande Evert Larsson.

Fem lördagar står kommunalarna diskussionsberedda. Avslutningen blir en demonstration den 7 maj, i Vänersborg. Då kommer busslaster av kommunalare, från hela västra Götaland.

Men det var i Falköping idén kläcktes, på ett medlemsmöte. Någon sa sig vara beredd att stå utanför Systembolaget och protestera. Fler nappade på förslaget, många fler.

— Jag har aldrig sett sådan aktivitet, på mina 15 år inom facket. Det har hänt någonting. Våra medlemmar brukar vara snälla. Men det finns ju gränser, säger Evert Larsson.

Nu ställer också de fackligt ovana upp. En av dem är skötaren Lars Persson. Han berättar att ilskan, som grott i flera år, blommat ut:

— Jag läste att våra reallöner sjunkit jämfört med andra grupper under 90-talet. Vården är inget kall. Vi har professionella, viktiga yrken, säger skötaren Lars Persson.