I höstas började de 30 kommunalarna på en viktminskningskurs. Tio av dem är jobbarkompisar, från äldreboendet Gunnebo. Idén kom från deras chef, Anita Höglund:

– Jag tror att det är extra bra att göra det här på en arbetsplats. Vi träffas ju varje dag, så vi har kunnat kämpa tillsammans.

Hon får medhåll av Jeanette Fridlund, en av de ihärdiga:

– När man ser hur det går för de andra, och någon säger att det syns att man gått ner, blir man ju extra motiverad. Jag har gått ner elva kg! Nog finns det många kvar än, men allt känns så mycket lättare nu. Vi som tar hand om gamla måste lyfta och jobba med kroppen hela tiden. Det sliter, men inte lika mycket nu när man gått ner i vikt.

Det var också sådana tankar som fick kommunen att nappa på förslaget. Förra året sattes friskvården i centrum inom Arvika kommun. Personalen fick komma med idéer om vad som borde hända. Fyra grupper som satsade på viktminskning, tillsammans med Västhälsan och Viktväktarna, fick bidrag av kommunen:

– Om de mår bra märks det på jobbet också. Vi tjänar ju också på att personalen presterar bättre. Dessutom hoppas vi att de inte ska behöva sjukskriva sig lika ofta nu, berättar personalsekreterare Anneli Nilsson.

Tanken var att dessa kurser skulle ge inspiration, så att deltagarna ändrade sitt tänkande och sin livsstil också när kursen tagit slut. Resultaten har inte utvärderats än.

Men Anita Höglund och Jeanette Fridlund är överens om att kursen gav en kick. De har fortsatt sin viktminskning också efter att kursens 16 veckor tagit slut. Och många andra kursare har fortsatt att tappa kilon. Så fortfarande kämpas det på Gunnebo äldreboende.