Som personlig assistent har Maria Lundmark nästan bara obekväm arbetstid. Jourtider är lika vanliga för hennes man, som jobbar med snöröjning och asfaltering, och är långt hemifrån halva året.

— Vi har två små barn och ingen släkt i närheten. Jag kan inte byta schema, och vi klarar oss inte på bara en lön. Den här förskolan är faktiskt vårt enda alternativ, säger Maria Lundmark.

Just nu är det bara åtta barn som behöver denna barnomsorg i Arvidsjaur, och kommunen vill spara. Rolf Ternert (s) är ordförande i Barn- och Ungdomsnämnden:

— Oftast finns det två vårdnadshavare, och jag tycker nog att har man skaffat barn får man försöka se till att det går ihop. I annat fall får vi givetvis hjälpa till att hitta någon lösning.
Vad det skulle kunna innebära vet han inte idag.

Men kanske får kommunen ge upp förslaget. Hörby kommun försökte förra året stänga sin förskola på obekväm arbetstid. Skolverket sa då att kommunerna är skyldiga att tillhandahålla barnomsorg också kvällar och helger, om det finns ett sådant behov. Men Kommunförbundet anser att det inte är så. Nu ska en kommitté på Utbildningsdepartementet en gång för alla slå fast hur skollagen ska tolkas.

Till dess finns Arvidsjaurs nattis kvar.