Räta på ryggen chokladälskare! Ni behöver inte sluka gobitarna i smyg.

Kroppen mår faktiskt bra av denna skuldbelagda läckerhet. Men ta bara en bit ibland och låt den långsamt smälta på tungan. Den som tuggar i sig hela kakan i ett nafs drabbas lätt av chokobaksmällans dästa dysterhet. Ändlösa funderingar om dålig karaktär och smygande fetma avlöser varandra.

Man kan inte heller försvara bruket av vilken choklad som helst. Ju mörkare desto bättre, lyder regeln, den ska helst innehålla 30- till 70 procent kakao för att kroppen ska må riktigt bra. Chokladeliten, som tröstar sig med mörk, fransk årgångschoklad, bemöter alla påhopp om dålig karaktär med att den mörka chokladen är nyttig eftersom den inte innehåller lika mycket fett som de ljusa kakorna.

Dessa chokofiler, som de kallas, kan allt om procenthalter och försvarar sig med att de får i sig magnesium, ett mineralämne som både hjälper till att stabilisera humöret och att bilda signalsubstansen serotonin, känd för att höja sinnesstämningen.

Den raffinerade blandningen av kakao, socker och fett innehåller även fenoler, ett ämne som sägs stärka immunförsvaret och skydda mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Ju mörkare chokladen är desto mer fenoler får man i sig. Som tur är måste man inte följa chokofilernas exempel och köpa de dyraste kakorna för att känna sig sund. Konsum och ICA har billigare varianter, 100 grams kakor från cirka 15 kronor och uppåt, som är lika hälsosamma.

Ni som hasat ner till kiosken i tofflor och pyjamas och köpt choklad en mörk vinterkväll kan alltså trösta er med att kroppen vet vad den behöver. Och att ni inte är ensamma. Luttrade nordbor konsumerar en fjärdedel av all choklad mellan klockan åtta och klockan tolv på kvällen och äter mer choklad under vintern än någon annan årstid.

Män som lever med chokladälskande kvinnor har all anledning att skärpa sig. När 600 nordamerikanska kvinnor fick välja mellan sex eller choklad sa de helt frankt att de föredrog praliner framför en man. Om resultatet ska tillskrivas chokladens farmakologiska effekter eller de sinnliga är oklart. Men eftersom kvinnor ofta längtar efter choklad veckan före mens tror forskarna att suget kan ha psykologiska eller hormonella orsaker.

Sätt hälsan i främre rummet och ta med dig lite hemlagad chokladtryffel, ischoklad eller chokladkolor inslagna i cellofan när du går på visit. Gåvan får garanterat mottagarens kropp att spritta av glädje. Men se upp, gör inte godbitarna av den bleka, feta variant som saluförs under namnet ljus- eller mörk block. Den innehåller alltför lite kakao för att få kallas choklad. Kakor med lite högre halter, till exempel Signums 45- procentiga blockchoklad, ger bättre smak. Starkare varor finns i välsorterade godisaffärer eller butiker som specialiserat sig på mörk choklad. 

Chokladkolor

cirka 60 stycken

3 dl vispgrädde

3 dl socker

1 dl kakaopulver, helst 70-procentigt

1 dl mörk sirap

1 msk smör eller margarin.

Blanda allt utom smöret i en tjockbottnad kastrull och låt koka 20 — 30 minuter. Rör hela tiden så att inte kolamassan bränner fast. Gör ett ”kulprov” efter cirka 15 minuter för att kolla om kolan är färdig. (Häll en droppe kolamassa i ett glas kallt vatten, den är klar om massan genast stelnar och går att forma till en kula.) Tillsätt smöret, det gör kolan blank. Häll massan i en väl smord, helst fyrkantig form (20 x 20 cm).
Skär kolan i fyrkantiga bitar när den svalnat och lägg in varje kola i cellofanpapper.

Chokladtryffel

250 gram mörk blockchoklad

1 dl vispgrädde

1 äggula

2-3 msk smör

kakaopulver till garnering

Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i vattenbad, enklast är att lägga bitarna i en skål som placeras över en kastrull med sjudande vatten. Vispa under tiden ihop grädde och smör i en annan kastrull, smeten ska sjuda innan man tar den från värmen, och rör ner äggulan.
Sjud åter under hård vispning och lyft kastrullen från spisen så fort smeten börjar tjockna. Fortsätt att vispa medan du sakta blandar ner den smälta chokladen.

Häll smeten i småbrödsformar och låt tryffeln stå tills den stelnat. Sikta över kakaopulver.

Den kan även hällas i en mindre form och skäras i bitar när den stelnat. Tryfflarna ska förvaras i en burk i kylen, annars smälter de.

Ischoklad

cirka 50 stycken

75 gram kokosflott

150 gram mörk blockchoklad

1 ägg

Smält kokosflottet och chokladen över svag värme i ett vattenbad. Låt svalna, men inte stelna. Vispa ägget och rör ner det i smeten. Häll upp i ischokladformar och ställ in dem i kylen, där de också ska förvaras.

Chokladmousse

för fyra personer

2 äggulor

3 äggvitor

200 gr mörk blockchoklad

30 gr smör

1 dl socker

chokladströssel till garnering

Vispa äggulorna med sockret så att smeten blir vit och pösig. Smält chokladen i vattenbad, rör ner smöret i den smälta chokladen och blanda ner äggsmeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ner dem i chokladsmeten. Häll upp i små glas eller i en skål, moussen ska stå i kylen i minst ett par timmar för att stelna. Garnera med strössel och servera.