Här tar personalen hand om husdjur på äldreboenden: ”Jag är kattmamman på stället”
Hundar och katter blir allt vanligare på äldreboenden. Men vem ska ta ansvar för djuren? I Falköping har kommunen tagit ett ovanligt grepp.
– Nu vet man vad som gäller, säger undersköterskan Camilla Jälmeneng.
Busan, en svart bondkatt med vita tassar och mage, bor på äldreboendet Frökindsgården i Kinnarp. Där har hon blivit en kär vän till de äldre – och personalen.
– Det är väldigt mysigt och hemtrevligt med en liten katt som kommer och går i korridoren.
Det säger undersköterskan Camilla Jälmeneng som är ombud för Busan. På Frökindsgården är det nämligen personalen som har ansvar för att tömma lådor, mata katten och se till att hon mår bra.
Men det har inte alltid varit så enkelt.
Nya riktlinjer i kommunen
Det var den första februari som reglerna ändrades för katter och hundar på Falköpings äldreboenden. Tidigare hade det varit oklart vem som skulle rasta och mata djuren som de äldre hade med sig när de flyttade in på boendet, säger socialchef Kristina Rosenberg till Falköpings Tidning.
De nya riktlinjerna gör ansvarsfrågan tydligare: chefen bestämmer om boendet ska ha en katt, som i så fall ägs av kommunen. Personalen har ansvar för omvårdnaden. De anställda får också ta med sina egna hundar till jobbet, men har ansvar för deras uppförande.
– Det är bra med tydliga regler, då vet man vad som gäller, säger Camilla Jälmeneng.
”Inte bara gulligull”
Det blir alltmer populärt med djur på vård- och omsorgsboenden. Men det är inte alltid tydligt vem som har ansvar för att ta hand om de hundar, katter, akvariefiskar och höns som bor på jobbet.
Maricka Sikiö är, tillsammans med en kollega, enhetschef för de tre äldreboenden i Falköping där katt är tillåtet.
– Det är ju inte bara gulligull. Mat ska handlas, lådor ska bytas och den river sönder saker. Det är inte alltid så lätt och det har vi ju sett genom åren.
Därför tycker hon att det har blivit enklare och tydligare med de skärpta riktlinjerna.
Både hon och undersköterskan Camilla Jälmeneng betonar hur Busan lockar fram skratt och kontakt med de äldre som bor på Frökindsgården.
– Man ser ju hur de lyser upp och det blir ett naturligt samtalsämne. Många har ju själva haft husdjur genom åren och det lugnar en brukare att få klappa och känna, säger Camilla och menar att även hennes stress sänks när hon tar hand om Busan.
Kattmamman
Som ombud ser Camilla Jälmeneng till Busan lite extra. Hon tar med henne till veterinären, köper mat och är den person som övrig personal säger till om de märker att något inte står rätt till med henne.
– Jag är kattmamman på stället. Sen har ju chefen sitt ansvar och personalen hjälps givetvis åt att ge henne mat och vatten, säger Camilla Jälmeneng.
Arbetet med Busan fördelar sig naturligt, berättar hon. En del i personalen som inte tycker om katter eller är allergiska behöver inte ta lika stort ansvar för katten.
Själv har Camilla lika många arbetsuppgifter som sina kollegor, trots att hon är ombud för Busan. Men hon tycker inte att arbetsbördan blir för hög.
– Det är absolut ingen betungande arbetsuppgift, tvärtom är det bara hälsosamt för mig.
Nya regler för husdjur på Falköpings äldreboenden
- Med ”husdjur” räknas katt
- Katt får finnas på tre boenden i kommunen, om något annat boende vill ha en katt måste chefen ansöka om det till socialnämndens arbetsutskott.
- Kommunen äger katten.
- Katten måste vara frisk, rumsren och van att vistas utomhus.
- Personalen ansvarar för kattens omvårdnad och byte av kattsand.
- Enhetschefen ansvarar för att katten är försäkrad och kastrerad/steriliserad.
- Denne ansvarar också för att omplacera/avliva katten om katten av någon anledning (till exempel aggression) inte klarar att vistas på äldreboendet.
- I samband med rekrytering ska det framgå i annonsen att det finns katt i verksamheten med anledning av eventuella allergier och rädsla.
- Anställda får ta med egen hund till jobbet om den är rumsren, frisk och genomgått lydnadsprov. Endast en hund per arbetspass får vistas på boendet och enhetschefen måste vara kontaktad och godkänna vistelsen.
Källa: Falköpings kommun