Skötaren Adam tvingades tacka ja till omplacering mitt i semestern – ”Jag blev fly förbannad”
Anställda i Region Östergötland blev uppringda på semestern och fick 48 timmar på sig att tacka ja till omplacering. Tackade de nej riskerade de att bli uppsagda.
– Det förstörde hela semestern, säger skötaren Adam som var på väg till stranden när arbetsgivaren ringde.
KA har tidigare berättat om nedskärningarna i Region Östergötland, där drygt 200 anställda blir av med jobbet. Cirka hundra av dessa är kommunalare.
Och för flera av dem kom beskedet under semestern, trots att arbetsgivaren enligt Kommunal hade lovat att vänta till efter sommaren.
Skötaren Adam jobbar på psykiatriska akutmottagningen i Norrköping. När han var på semester i Spanien i augusti ringde telefonen.
Det var på förmiddagen och han och hans fru var på väg till stranden med barnen.
– Det var från HR och hon sa att hon visste att jag var på semester, men att hon ville göra ett försök ändå, säger Adam som inte vill att vi skriver hans efternamn.
Erbjöds tjänst tio mil bort
Adam fick veta att han kunde välja att bli omplacerad till en tjänst i Motala, nästan en och en halvtimmes bilfärd från Norrköping där han jobbar nu.
Vad det var för tjänst eller vilka arbetstider som gällde, kunde kvinnan i telefonen inte svara på. Bara att det var inom psykiatrin.
Tackade han nej riskerade han att drabbas av varslet, om det blev uppsägningar på hans arbetsplats. Han kunde svara per mejl.
– Jag blev fly förbannad. Jag sa att jag sitter inte vid någon dator nu och det här ska tänkas igenom.
Kommunal har fått flera samtal från medlemmar som råkat ut för samma sak som Adam.
– Det finns de som bokstavligt talat blivit uppringda i solstolen och fått 48 timmar på sig att välja, säger Niklas Granath som är ordförande för sektion Sydost.
Facket krävde tillbaka semester
Niklas Granath tycker agerandet är ”väldigt opassande”, även om arbetsgivaren inte gjort något fel arbetsrättsligt.
– Många har burit på en oro länge över de här varslen och på semestern ska man äntligen få försöka koppla av. Men när arbetsgivaren hör av sig så går man bara och tänker på det här sen.
Kommunal har krävt att de som fått samtal på sin semester ska få tillbaka semesterdagar, men det har arbetsgivaren inte gått med på. Facket har uppmanat medlemmar att rapportera samtalen som arbetsskada.
Anna Cederlöf, HR-direktör på Region Östergötland, säger att ledningen varit tydliga med att de anställda inte skulle störas under sommaren.
Men det hade uppfattats gälla juni och juli, inte augusti.
– Vi får backa och be om ursäkt för det, säger hon.
Bråttom med uppsägningarna
Anna Cederlöf säger att politikerna krävt att uppsägningarna skulle vara klara i september. För att HR skulle hinna kontakta alla drygt 350 anställda som berördes, fick de som kontaktades 48 timmar på sig att ge ett svar.
– Vi försökte göra det så värdigt som möjligt, men sedan är det ett jättestort beslut och jag förstår att man kände sig pressad.
En anställd säger att han inte fick någon information om vad det var för slags tjänst han skulle tacka ja till. Hur ska han då kunna ta ett beslut?
– Rent generellt försökte vi först ringa upp alla chefer som skulle ta emot en omplacering, så att de var beredda på att svara på frågor. Men jag förstår att anställda tyckte att det var svårt att skaffa sig den information de behövde på så kort tid.
Adam tackade för säkerhets skull ja till omplaceringen, men tänkte att han skulle tacka nej när han kom hem. Med en bakgrund som ordningsvakt visste han att han skulle kunna fixa ett annat jobb om det blev så att han blev uppsagd.
– Men även om jag inte haft något annat hade jag hellre gått på a-kassa än att de ska trampa på mig på det sättet, säger han.
Ingen förtur till nya jobb
Väl hemma i Sverige kontaktade han HR och tackade nej till tjänsten i Motala. Han fick då veta att han skulle förlora sin företrädesrätt, det vill säga en förtur till nya tjänster i regionen.
Men det backade arbetsgivaren på när Kommunal argumenterade att omplaceringen till Motala inte var ett skäligt erbjudande, bland annat för att det blir svårt med barnomsorg när den nya arbetsplatsen ligger så långt bort.
För Adam löste det sig på bästa sätt. Han fick i slutändan behålla sitt jobb på psykiatriska akutmottagningen i Norrköping.
– Min chef ringde och var jätteglad och sa att jag fick vara kvar. Jag har ingen kritik mot mina chefer. Men det var inte snyggt skött av HR.