4-5 medlemmar i Kommunal hade uppmanats skriva på ett papper där de avsade sig rätten till fast tjänst, när de närmade sig gränsen 548 dagar. Det är då vikariat enligt avtalet med SKR ska övergå till fast tjänst. Skrev de inte på skulle de inte få så många jobbpass. 

Det var tidningen Smålänningen som först uppmärksammade Kommunals skrivelse till politiker i kommunens personalutskott, där det här problemet uppdagades.  

Men nu har kommunen alltså backat, och en dialog är i gång med både personalchef och politiker. 

– De har inte rätt att göra så här, säger Kommunals ordförande i Älmhult, Kristina Spjut Sahlberg. 

Utnyttjar folk

Efter ett år som vikarie har man, enligt den nya lagen om anställningsskydd, las, rätt att få företräde till fast tjänst. Och efter 18 månader eller 548 dagar ska man enligt Kommunals avtal med SKR få fast anställning, om inte krav på behörighet, legitimation eller liknande sätter stopp. Och arbetsgivaren kan i princip inte ta in nya vikarier utan de med las-företräde ska tillfrågas först. 

– Vad vill Älmhults kommun bedriva för personalpolitik? Jag tycker att de utnyttjar folk, säger Kristina Spjut Sahlberg. 

Kommunstyrelsens ordförande Eva Ballovarre (S) har tagit del av Kommunals skrivelse och kallat till möte med HR-chefen. Hon säger att orsaken till att det blivit så här kan handla om okunskap om lagar och regler ute i organisationen. 

Kommer den kunskapen bli bättre nu? 

– Det förutsätter jag. Och jag är tacksam för att Kommunal tog upp det här, säger Eva Ballovarre. 

Kommunal håller på och utreder om det är fler medlemmar än dem man förhandlar för som råkat ut för det här.

Anställningsregler i lag och avtal 

Enligt las, lagen om anställningsskydd, har den som varit anställd i minst 12 månader under de tre senaste åren företrädesrätt till ny anställning. 

Enligt Kommunals avtal med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, ska man som arbetstagare anmäla skriftligt att man vill ha företrädesrätt, senast en månad efter att anställningen upphört eller vikariatet gått ut. 

Enligt samma avtal ska ett vikariat övergå till tillsvidareanställning efter 18 månader, vilket motsvarar 548 anställningsdagar. Det brukar kallas inkonvertering.