Bussföraren har varit anställd på garaget sedan 2019, men har varit sjukskriven sedan oktober 2021 på grund av kraftiga ryggsmärtor. Smärtorna gör att han inte kan sitta ner mer än max en timme.

Keolis menar att man har försökt omplacera föraren, men att exempelvis jobbet som servicevärd inte var aktuellt eftersom det innebar en del körande. ”Det har inte varit möjligt att erbjuda X omplacering till annan tjänst hos Keolis”, skriver företaget i sin inlaga till Arbetsdomstolen och menar att det förelåg sakliga skäl att säga upp mannen.

Kommunal bestrider nu alltså uppsägningen.

”Arbetsgivaren borde gjort mer”

– Man har inte fullgjort rehabilitering och anpassning i flera avseenden, säger Maria Fridolin, förbundsjurist på fackets juristbyrå LO-TCO Rättsskydd, och den som driver ärendet för Kommunals räkning.

Porträttbild på LO-TCO Rättsskydds förbundsjurist Maria Fridolin.
Maria Fridolin, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Hon skriver i sin inlaga till rätten att det finns en rad åtgärder som arbetsgivaren borde ha testat innan man sade upp föraren, bland annat arbetsträning, successiv upptrappning av arbetstid och krav i arbetet och en omorganisation av arbetsuppgifterna.

Fallet är det första som Kommunal prövar rättsligt efter att lagen om anställningsskydd, las, gjordes om i juni i fjol. I den nya lagen ersattes orden ”saklig grund” med ”sakliga skäl”, vilket bland annat innebär att arbetsgivaren bara behöver göra ett omplaceringsförsök.