Kommunal vann inte hela striden i våras om dispenskrav kring att schemalägga dygnsjobb, i stället blev det en kompromiss där dispensförfarandet blev kvar men att det ändå skulle bli lättare att få till dygnspass. 

Brandmän runtom i landet jublade inte direkt, men såg ändå fram emot en mer generös schemaläggning. 

Under sensommaren har Arbetstidsnämnden kommit med sina första beslut efter nya avtalet. Där kan läsas att majoriteten av de sökande räddningstjänsterna endast får dispens för dygnspass på helger, svårare är det med vardagar, då beviljas dygn endast i samband med utbildning och övning.

Ja till dygnspasss

Nytt sedan det nya avtalet är att det nu framgår i besluten att Kommunal är det enda medverkande fackförbundet som har velat godkänna dispensansökan i sin helhet.

– Det är ett antal ärenden som hanteras i nämnden och det är flera fackliga parter som sitter i nämnden. Ibland har vi en samsyn och ibland har vi inte en samsyn och det meddelar vi också i protokollet när vi har avvikande uppfattning. I övrigt vill jag inte kommentera nämndens arbete mer i detalj än så, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.

Marcus Aronsson, brandman vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, å sin sida, anser att Arbetstidsnämnden i Stockholm inte har den kunskap och insikt som behövs, att besluten bör fattas lokalt.

– Vi har jättestora problem med schemaläggning. Det tar otroligt mycket tid att få ihop verksamheten överhuvudtaget.

Ansökningarna söks för all personal

Dispensansökningarna har alltid sökts för samtlig personal samtidigt, tillägger han, det vill säga för både insatsledare, brandmän och vakthavande befäl med flera.

Han har nu framfört till sin arbetsgivare att de framöver bör ansöka endast för brandmännen då övriga fackförbund då inte skulle delta i beslutsfattningen när ärendet inte gäller deras medlemmar.  

– Konsekvent har de röstat likadant som SKR har gjort i dispensansökningarna, så de sänker ju våra och sina medlemmars dispensansökningar, Marcus Aronsson.

Under sommaren har han varit med och samlat in cirka 2 000 namnunderskrifter för att kräva förändring. Nu hoppas han att Kommunal framför deras krav till SKR gällande arbetstidsutredningen som pågår och som ska vara klar i november och under avtalsrörelsen 2025.

Arbetstidsnämnden

Har inrättats av arbetsmarknadens parter för att pröva principiella frågor och tolkningar av reglerna om dygnsvila. Nämnden kan bevilja eventuella dispenser från dygnsviloreglerna.

Nämnden består av ledamöter från berörda fackliga organisationer, SKR och Sobona samt en oberoende ordförande som har utslagsröst om nämnden är oenig.

Ordförande (sedan februari 2024) är Anders Ferbe. Han har tidigare bland annat varit ordförande för IF Metall (2012-2017).

Nämnden tillsattes den 1 oktober 2023.